Her er årets fotonyheter

Her er årets fotonyheter

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det lanseres alltid massevis av nye kameraer i januar og februar. Dette skyldes i stor grad at produsentene ønsker å lansere dem i forkant av verdens største fotomesse.

PMA (Photo Marketing Association) arrangeres nemlig årlig i USA. I år finner den sted i Las Vegas den 8. til 11. mars.

Vi har gått gjennom de mange nye kameraene for å finne ut hva som går igjen. Her er noen trender som sier litt om hva vi kan vente oss framover.

Det må først nevnes at det i hovedsak er kompaktkameraer som er lansert i år. På torsdag lanserte imidlertid Canon sitt nye proffe speilreflekskamera Canon EOS 1D mark III.

Dette skal være verdens raskeste digitalkamera, med mulighet for å ta hele ti bilder i sekundet med full 10 megapikslers oppløsning.

Les mer om Canon EOS 1D mark III her
.

Enkelt og billig
Nesten alle produsentene har satset på nye modeller av de billigste kameraene i år. Da snakker vi om de aller enkleste modellene med en pris på rundt 1000-lappen og litt oppover.

Det som generelt kjennetegner billigkameraene er at de har færre funksjoner enn sine dyrere søsken. Likevel ser vi at man får stadig flere funksjoner for pengene, også i denne bunnprisklassen.

Et godt eksempel på dette er Nikons nye Coolpix L12. Det har en veiledende pris på 1800 kroner, men byr på 7.1 megapiksler og ISO på opptil 1600. Ganske spesielt er det at det også at det har mer avanserte funksjoner som bildestabilisator og ansiktsgjenkjenning.

Skjermen vokser sakte
Skjermen er noe som fortsatt skiller ut de billigste. Den er som regel ikke større enn 2 tommer, og skjermoppløsningen på billigmodellene er ofte dårligere. Noen budsjettkameraer kommer likevel nå med 2,5 tommers LCD.

2,5 tommer er fortsatt en slags standard skjermstørrelse for kompaktkameraene. En del av de slanke og stilige modellene har likevel satset på 3 tommers skjerm. Vi ser også nå en del skjermer i widescreenformat, som noen av Casios nye modeller.

Den optiske zoomen har fortsatt sin normal på 3x. Likevel har blant annet Canon gått over til 4 x optisk zoom også på sine nye, men rimelige produkter. Ellers har spesielt Samsung og Panasonic litt mer zoom å by på med noen av sine nye kompakter.

Vidvinkel er fortsatt en sjeldenhet som er sårt savnet blant nylanseringene. Panasonic og Samsung er de eneste som kommer med noen modeller med 28 mm vidvinkel.

Roer ned på megapiksler

Megapikslerhysteriet ser imidlertid ut til å ha dempet seg. De fleste produsentene har valgt å satse på flere funksjoner i stedet for å absolutt skulle ha ti megapiksler. Normalen ser nå ut til å ligge på syv eller åtte megapiksler.

De billigste kameraene stopper gjerne på 6 megapiksler, men også her er det i ferd med å jevne seg ut. Mange av billigkameraene kommer nå også med 7 megapikslers oppløsning.

Populære funksjoner

Ansiktsgjenkjennelse er i skuddet som aldri før. Det går ut på at autofokusen skal kunne skille ut opptil flere ansikter i et bilde, og dermed sørge for at de blir mer riktig eksponert. Det finnes i litt ulike varianter hos de forskjellige produsentene, og man må som regel betale litt ekstra for det. Det vil si at det stort sett ikke finnes på de aller billigste modellene.

Nytt hos Canon er for eksempel at de nå har fått blitsregulering med i ansiktsgjenkjennelsen. Dermed skal blitsens styrke kunne bli mer riktig tilpasset ansiktene.

Noe annet vi ser stadig mer av er bildestabilisator for å forhindre uskarpe bilder. Her opereres det med enten optisk eller digital bildestabilisator, men det er foreløpig uklart hva som er best av de to.

Lagring
Stadig flere av kameraene kommer med innebygd internminne. Det er fortsatt er snakk om svært liten lagringsplass på de fleste kameraene, gjerne på rundt 20 MB. Likevel er det noen som er i ferd med å utvide det innebygde minnet ganske kraftig. Det gjelder for eksempel på for en del av Samsung sine nye modeller, som har internminne på 450 MB.

En annen interessant observasjon når det gjelder lagring, er at Fujifilm ikke lenger bare har støtte for xD-minnekort. På de nyeste Fujifilm-kameraene er det plass for SD-minnekort også. Dermed er det bare Olympus som fortsatt tviholder på xD-kortene, og mye tyder på at det nærmer seg slutten for xD.

Her kan du lese mer om vårens nye produkter:


Budsjett og helproft fra Canon
Syv nye Coolpix fra Nikon
Olympus med zoom og makro
Zoom og vidvinkel fra Panasonic
Samsung med originale funksjoner
Høy ISO med Pentax
Fire rimelige fra Sony
Tre slanke fra Casio
Nye kompakter fra Kodak
Fujifilm med SD-minne

Digit.no kan du fortløpende følge med på nye lanseringer.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen