Her er 10 gode Android-spill

Finn frem mobilen og spill i vei!

Nå som det kryper mot høst og kulda setter inn for fullt, kan det være godt med en liten håndfull mobilspill å kose seg med i godstolen foran peisen. Eller kanskje du trenger noe til å underholde deg med når du har glemt å handle inn godis og gjemmer deg fra alle halloween-ungene bak den låste ytterdøren. Uansett har jeg denne måneden trukket frem ti spill fra de siste fire ukene som jeg synes utmerker seg, samtidig som jeg har prøvd å trekke ut et variert utvalg jeg tror de fleste vil kunne finne glede i.

Puffle Launch
Puffle Launch

Puffle Launch

Sjanger: Arkade
Pris: 6 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Disney
Kan kjøpes her

Barnemediegiganten Disney har glimret med sitt spillfravær på Android Market frem til nå, men har nok skjønt at det kan være noen slanter å tjene her også. Selv er jeg litt i tvil om jeg skal se på Puffle Launch som et forsøk på å dra flere barn inn i onlinetjenesten Club Penguin (du kan tjene penger i spillet som kan brukes i tjenesten), eller om Disney faktisk selv innså at spillet er godt nok til å stå på egne ben.

Konseptet er enkelt: du er en liten lemløs rød dott som forflytter deg gjennom brettene ved å bli skutt fra kanon til kanon. Kanonene er selvfølgelig ikke like – for eksempel skyter de blåfargede deg umiddelbart videre, mens de røde roterer i 360 grader og lar deg bestemme utløsningen selv. På veien samler du inn gylne ringer, og du må også beseire sluttbosser på slutten av hvert brettsett.

Spillet er kanskje litt mer utfordrende enn det kan virke som som i teksten ovenfor. Du vil ofte måtte prøve brett flerfoldige ganger før du lykkes med å nå målet, og selv om den fargerike tegnestilen oser av barnevennlighet er det mer enn vanskelig nok for oss som er ferdige med puberteten også.

Du får en god fartsfølelse når du flyr mellom kanonene mens du finjusterer banen ved å trykke til venstre eller høyre på skjermen. Jeg skulle gjerne ha sett mer variasjon i selve brettene, og det virker også mot sin hensikt å låse vekk tid-utfordringmodusen bak et krav om å ha samlet inn alle ringene. Likevel blir resultatet av Disneys første utforsking av mobilspillmarkedet godt.

7/10

Great Little War Game
Great Little War Game

Great Little War Game

Sjanger: Strategi/Taktisk
Pris: 17 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Rubicon Development
Kan kjøpes her

Great Little War Game er akkurat det du tror det er – sjelden har vel en spilltittel vært så beskrivende. Dette er et fargerikt turbasert krigsstrategispill som ikke prøver å ta seg selv så veldig alvorlig, men som kan by på flerfoldige nervepirrende og tilfredsstillende taktiske kamper.

Har du spilt Advance Wars-serien på Nintendos håndholdte konsoller vet du akkurat hva dette går ut på. I innbitte kamper mot kunstig intelligens eller en annen person (på samme telefon) leder du dine enheter tur for tur over brettets varierte geografi. Her finner du det meste du som regel forventer å finne i et slikt spill: fotsoldater og ingeniører; artilleri og tanks; båter og luftfartøy, alle med sine egne svakheter og styrker. Ta over oljestasjoner for å tjene penger og rekrutter nye enheter fra bygningene dine.

De fargerike og godt modellerte figurene beveger seg i heksagonale mønstre over fargerike og varierte kart hvor man alltid må tenke flere hakk frem i tid. Vinneren er den som greier å ta over den andres base og utslette fiendearmeen.

Selv om kampanjedelen er sydd sammen med en heller tynn tråd av smått morsomme tekstsekvenser, gjør ikke det så mye. Dette er et spill du spiller for de spennende stein-saks-papir-inspirerte kampene, samt for å bevise at du er mer taktisk anlagt enn kompisen eller mobiltelefonen.

8/10

Sentinel 3: Homeworld
Sentinel 3: Homeworld

Sentinel 3: Homeworld

Sjanger: Strategi/Taktisk
Pris: 18 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Origin8 Technologies
Kan kjøpes her

Blant en bølge av mer eller mindre halvgjorte tårnforsvarspill på Android Market stiger Sentinel 3: Homeworld opp som en skinnende sci-fi-bauta. En kampanje på tjue oppdrag, mengder av bombarderende tårn og en egen kommandørenhet under din kontroll, er bare noen av de viktigste hovedingrediensene som gjør dette til en av de bedre sjangerspillene på telefonplattformen.

Noe av det som gjør at Sentinel 3: Homeworld er litt mer spennende enn røkla er kommandørenheten som kan hoppe mellom de strategisk plasserte barrikadene på brettene, samt at han kan fyre av spesialangrep som rammer fiendebølgene. Denne kommandørenheten tjener også inn erfaringspoeng og penger under oppdragene som kan løses inn i nye oppgraderinger og tårn.

Tre forskjellige modi – kampanje, klassisk og endeløst – byr på vidt forskjellige utfordringer, og det å kive mot kjente og ukjente om en topplisteplassering er en avhengighetsdannende affære. Noen ganger blokkerer grensesnittet et par tårnplasseringer, og jeg er ikke begeistret over den post-apokalyptiske industrielle stilen som gjennomsyrer det hele og som tidvis gjør det vanskelig å orientere seg på slagmarken.

Lang tid tar det uansett ikke før du plasserer ut, og oppgraderer tårn i hytt og pine. Det får heller være at tårnforsvar-formelen stort sett forblir uforandret – med Sentinel 3: Homeworld trenger du uansett ikke noen andre tårnforsvarspill på en god stund.

7/10

Konstant C
Konstant C

Konstant C

Sjanger: Hjernetrim/Plattform
Pris: Gratis
Type: Android
Utvikler: Brain Damage
Kan lastes ned her

Etter å ha trålet gjennom den siste månedens forskjellige utgivelser er det herlig når man først kommer over en skikkelig godbit. Konstant C er et plattformspill som utfordrer deg til å tenke i fire tyngderetninger mens det tar i bruk telefonens akselerometer på en ganske så kul måte.

Du spiller en liten robot som kan manipulere tyngdekraften. Rundt deg er en sirkel som viser rekkevidden for tyngdekrafteffekten. Samtidig er det også slik at tiden ikke beveger seg utenfor dette feltet, slik at for eksempel fallende objekter kan flyte over bakken så lenge du ikke er i nærheten. For å komme deg til brettmålene må du manipulere tyngdekraften ved å rotere telefonen og trykke på en knapp. Da vil alt innenfor sirkelen – inkludert deg – falle ned i den retningen du holder telefonen.

En slik gimmick ville vært heller meningsløs uten godt brettdesign. Heldigvis vil du få utfordret hjernecellene her – noen av de senere brettene er regelrett vanskelige. Likevel føler du deg alltid smart når du endelig forstår hva det er meningen at du skal gjøre.

Noe småpirk er det: kontrollene er ikke helt optimale, noe som av og til fører til at du dør en urettferdig død, og det visuelle kunne trengt seg en liten oppkvikker for å nå de virkelig store høydene. Men dette småpirket overdøves av at noen faktisk evner å ta i bruk en av plattformens mindre brukte egenskaper, akselerometer, på en svært god og spennende måte.

8/10

Cosmonauts
Cosmonauts

Cosmonauts

Sjanger: Arkade
Pris: Gratis (med in-app-kjøp for å aktivere hele kampanjen)
Type: Android (testet), iPhone og iPad
Utvikler: Superplay Games
Kan lastes ned her

Cosmonauts føyer seg inn i rekken av enkle lettfordøyelige, men likevel underholdende mobilspill. Med korte brett, det nå velkjente trestjerersystemet og et tilgjengelig tegneserieutseende, er det ikke vanskelig å trykke på nedlastningsknappen på Android Market – spesielt ikke når prisen er null kroner.

Brettene går ut på å senke motstanderens romskip med velplasserte skuddsalver. Det ligner mye på oppsettet til giganten Angry Birds og dets mange etterdiltere. Men i motsetning til hva som er normen i de andre fysikkbaserte spillene, evner motstanderen i Cosmonauts å skyte like hardt tilbake som du skyter han.

Alt skjer etter tur. Først velger man et av flere våpen med ulike effekter, så justerer man skuddsalvens bane før man til slutt løser av skuddet. Det lønner seg å planlegge en så innviklet bane som mulig siden langtreisende kuler skader betydelig mer. Desto mindre skudd du bruker på å felle fienden, desto flere stjerner får du i belønning.

I de senere banene begynner det også å bli litt mer utfordrende å sanke inn stjernene, og man planlegge litt mer. Som regel fungerer dette godt, men av og til gjør motstanderens kunstige intelligens noen besynderlige valg. Spillet fungerer også godt i konkurranse med andre mennesker i flerspillermodusen, der det hele nærmer seg en mikroversjon av et Worms-lignende konsept som er lett å dra frem i kaffepausen.

7/10

Clowning Around
Clowning Around

Clowning Around

Sjanger: Fysikk/Hjernetrim
Pris: Gratis (med in-app-kjøp for å låse opp hele kampanjen)
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Ace Viral
Kan lastes ned her

La meg først få advare om at Clowning Around ikke akkurat finner opp kruttet på nytt. Med en lettfattelig spillmekanikk som mest av alt minner en del om Cut the Rope, og en sirkusestetikk som kan minne om gamle tegnefilmer, sniker spillet seg inn blant lignende fysikkbaserte titler.

Hele poenget er å få sammenrullede klovner til å plasklande i en vanntønne. Klovnene er som regel festet til en eller flere kjettinger et godt stykke over bakken, og din interaksjon begrenser seg til å kutte disse kjettingene. Utfordringen ligger i timingen og rekkefølgen, samt hvordan oppsettet av brettet med trampoliner, magiske hatter og tunge rivekuler er lagt opp.

Som regel er brettene gode og krever litt god gammeldags tenking og planlegging, men av og til sniker det seg inn et par uinspirerte tilskudd som i stedet for å være utfordrende baserer seg mer på flaks. Omgivelsene endrer seg aldri, og når du har spilt de 50 første brettene er det få overraskelser å spore resten av veien.

Totalt sett fungerer det likevel godt, og størsteparten av spillet kan betegnes som velykket fysikkpusling for de som ikke er lei sjangeren enda. Jeg vil påstå at selv de med klovnefobi vil kunne senke skuldrene og nyte klovnerullingen i Clowning Around.

7/10

Wind-Up Knight.
Wind-Up Knight.

Wind-Up Knight

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis (med in-app-kjøp for å låse opp hele kampanjen)
Type: Android
Utvikler: Robot Invader
Kan lastes ned her

Vi har nok av plattformspill på Android Market for tiden, og kvalitetsnivået innen sjangren begynner også å bli ganske høyt. Derfor er det desto mer imponerende at Wind-Up Knight presterer å trone over så og si alle, med sitt vakre utseende, sin lettbeinte mekanikk og durable lengde.

Du spiller som trekkopp-ridderen, og må beseire brett etter brett for å redde den kidnappede prinsessen. Du løper gjennom brettene automatisk, og trenger da bare å konsentrere deg om å hoppe over avgrunner, rulle under hindre, delje til et par høner med sverdet og beskytte deg med skjoldet ditt. Som om ikke det var nok skal du samle inn mynter, holde klokkeverket igang ved å treffe trekkoppnøkler på veien, og se om du klarer å plukke opp hvert bretts bortgjemte kort. Du kan også kjøpe inn nye sverd, skjold og rustning-deler som gir deg nye egenskaper, for eksempel et sverd skyter ut raketter når du slår.

Brettene er ganske lange, og gjør du en feil må du gjøre alt om igjen. Og du kommer til å gjøre feil – det blir veldig mye å holde styr på etter hvert som du kommer lengre og lengre inn i spillet. Wind-Up Knight føles likevel aldri urettferdig, og hvert eneste feiltak er som regel selvforskyldt. Mest av alt er det reinspikka utfordrende moro som vil fengsle deg en god stund fremover.

9/10

Reflexions
Reflexions

Reflexions

Sjanger: Hjernetrim
Pris: 13 kr
Type: Android (testet), iPhone og iPad
Utvikler: YoYo Games
Kan kjøpes her

Månedens beste minimalistiske bidrag skiller seg fra mengden ved å ha et avslappende lydspor med en like avslappende neongrafikk. Det trengs kanskje, for etter hvert blir dette hjernetrimspillet nesten frustrerende vanskelig.

Mekanisk sett sprenges det ingen grenser her, og du har helt sikkert prøvd et lignende spill før. Du skal sørge for at en lysende grønn prikk kommer seg frem til målet mens den sanker inn diamantformer. Prikken beveger seg bestandig i en rett linje, og din oppgave er å stake ut veien gjennom fallgruvene ved å rotere på fastsatte hjørner.

Etter hvert slenges det portaler inn i miksen, men stort mer komplisert blir det ikke. Kanskje like greit – jeg slet nok med å komme meg helskinnet gjennom det tredje brettsettet. Totalt sett er det førti brett fordelt over fire sett, så det er mer enn nok å bryne hjernen på her.

Mangelen på lederbrett og andre poeng-funksjoner er ganske tydelige, men man har i det minste trestjernersystemet å støtte seg på. Det er også veldig vanskelig men aldri frustrerende, kanskje på grunn av det beroligende lydsporet, de enkle interaksjonene og det stilrene grafiske utrykket.

7/10

Puzzle Quest 2
Puzzle Quest 2

Puzzle Quest 2

Sjanger: Rollespill/Hjernetrim
Pris: Gratis (med in-app-kjøp for å låse opp hele kampanjen)
Type: Android, iPhone, iPad, PC, Xbox 360, Nintendo DS
Utvikler: Namco Networks
Kan lastes ned her

Det tok sin tid, men endelig er den velkjente hybriden mellom tre-på-rad og rollespill kommet til Android Market. Tilsynelatende uforandret fra de andre versjonene (bortsett fra at du i denne versjonen må kjøpe størsteparten av spillet fra hovedmenyen) er det timevis med underholdende spilletid å hente i denne herlige sjangerblandingen.

De to elementene er sydd godt sammen – kanskje ikke helt sømløst, men godt funksjonelt. I spillets ene element utforsker du verdenen, tar på deg oppdrag og bygger figuren din. I det andre elementet skal du i stedet for å slåss klassisk nevekamp spille hesblesende runder med tre på rad mot fiendene du møter på veien. Du kan også slå fra deg med magiformler eller egenskaper, basert på hvilken av de fire klassene du spiller.

Berøringsskjermen passer perfekt til tre-på-rad-kampene og menynavigeringene som spillet i stor grad er bygd opp av. Selv om det estetiske er på plass virker det ikke som om utviklerne har hatt noe stort ønske om å fortelle en god fortelling. Du kan egentlig bare glemme at spillet har en historie – etter et par kamper bryr du deg ikke uansett.

Ekstremt vanedannende er det uansett, og når den kjente følelsen av «bare én kamp til» slår inn for fullt er det bare å forberede seg på lange netter med telefonen i senga.

8/10

Block Breaker 3 Unlimited
Block Breaker 3 Unlimited

Block Breaker 3 Unlimited

Sjanger: Arkade
Pris: 7 kr
Type: Android (testet), iPhone og iPad
Utvikler: Gameloft
Kan kjøpes her

Da jeg installerte Block Breaker 3 Unlimited må jeg innrømme at jeg ikke forventet stort. «Javel ja, nok en halvhjertet Breakout-klone». Jeg var forberedt på å spille et par minutter og så hoppe videre til neste spill. Et par minutter ble plutselig til en times tid mens jeg fremdeles knuste blokker, beveget paddlen min nærmest panisk, og plukket opp power-ups for harde livet. Nei, dette er ikke bare ordinær og kjedelig Breakout-klone.

Mest av alt minner det om en blanding av pinball Peggle og den vanlige Breakout-typen. Skjermen blinker i hytt og gevær, mens ballen tar merkelige omveier når den når ytterkantene kantene. Brettene er bygd opp av flere lag, slik at du hopper videre oppover etter hvert som du tømmer skjermen. Alle de velkjente egenskapene dukker opp, men du vil også oppdage noen ukjente.

Paddlen styres enten ved å bruke akselerometeret, eller ved å dra fingeren over skjermen (anbefales). Spillet flommer over av brett og modi, alle med et litt for glorete estisk utrykk etter min smak. I tillegg til en kampanjemodus finnes det åtte andre modi hvor du får satt ferdighetene på prøve. Disse må imidlertid låses opp, noe som virker litt unødvendig.

I bunn og grunn føles det litt ut som en mer tilgjengelig utgave av Breakout. Det føles ikke spesielt vanskelig, og spenningspotensialet handler mer om å få en høy poengsum enn å holde seg lengst mulig i live. Om du klarer å se forbi den litt glorete estetikken og det tidvis uoversiktlige kaoset er det mye moro å hente i Block Breaker 3 Unlimited.

7/10

Om to uker kommer vi med en tilsvarende samleartikkel for spill til iPhone og iPad.

Les også: Ukas anbefalte Android-spill (uke 40)
Les også: Ukas anbefalte Android-spill (uke 39)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen