Kulen finner frem til målet på egen hånd.
Kulen finner frem til målet på egen hånd. (Bilde: DARPA/YouTube)

Her treffer geværkulen et bevegelig mål – på egen hånd

Se videoen av våpenteknologien som gjør alle til ekspertskyttere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som overalt ellers i teknologien verden skjer det også store fremskritt innen våpenteknologi, hvor man blant annet streber etter å gjøre skytevåpen mer effektive og treffsikre. Nå melder forskningsbyrået DARPA, som er tilknyttet det amerikanske forsvarsdepartementet, om et gjennombrudd innen «smarte» kuler.

Som et ledd i det såkalte «Extreme Accuracy Tasked Ordnance»-programmet (EXACTO) har byrået nå utført et nytt, vellykket eksperiment med geværkuler som styrer seg selv til målet. Vi meldte om konseptet allerede i fjor, men det nye denne gangen er at kulene er i stand til å treffe bevegelige mål.

Bruker optisk styringssystem

De tekniske detaljene omkring hvordan det hele fungerer er ennå en militærhemmelighet, men kulene benytter en form for avansert, optisk styringssystem som opererer i sanntid, og som sporer og leder prosjektilet til målet. Kulene er i stand til å endre retning underveis for å kompensere for uforutsette forhold, som for eksempel vind.

Slik ser de høyteknologiske kulene ut.
Slik ser de høyteknologiske kulene ut. Foto: DARPA

Teknologien benyttes i .50-kalibers prosjektiler og tar sikte på å revolusjonere presisjonen innen skarpskytterfeltet. Løsningen vil først og fremst gjøre nytte for seg i tilfeller hvor avstanden mellom skytteren og målet er store.

I den nye demonstrasjonsvideoen av teknologien avfyres et .50-kalibers prosjektil gjentatte ganger mot mål som ikke bare er i bevegelse, men som også akselererer. Kulene avfyres av både erfarne skyttere og nybegynnere, og i alle tilfeller treffer kulene målet. I videoen ser man tydelig hvordan kulene avviker fra sin «normale» kulebane idet de nærmer seg målet.

Kan også bli brukt i andre våpen

DARPA selv mener teknologien representerer et meget betydningsfullt fremskritt, og at løsningen på sikt også kan implementeres i andre typer skytevåpen.

– Denne demonstrasjonen med en standardrifle viser at EXACTO er i stand til å treffe bevegelige og unnvikende mål med ekstrem presisjon over avstander som er helt uoppnåelige med konvensjonelle kuler. Å bygge teknologien inn i .50-kaliberet er et gigantisk gjennombrudd, og åpner dører for hva som kan bli mulig i fremtidens selvguidede prosjektiler på yvers av alle kalibre, skriver sjefen for programmet, Jerome Dunn, i pressemeldingen. 

Mer informasjon om EXACTO-programmet kan du finne på DARPAs hjemmesider, og demonstrasjonsvideoen av teknologien kan du se under.

Det amerikanske forsvaret har også testet datastyrte geværer: De kan gjøre enhver nybegynner til ekspert-skytter »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen