Slik så det ut da NASA testet RS-25-raketten.
Slik så det ut da NASA testet RS-25-raketten. (Bilde: NASA/YouTube)

Her testes raketten som skal bringe mennesker til Mars

12 millioner hestekrefter i sving.

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har mange ambisjoner, og en av de mest spennende er nok planene om å sende mennesker til vår røde naboplanet Mars. For å oppnå dette, og flere andre fremtidige romoppdrag, utvikler byrået for tiden et nytt, avansert rakettsystem kalt SLS (Space Launch System).

Som man nå kan lese på SLS-programmets hjemmeside har NASA nå gjennomført en viktig test av rakettypen som skal befinne seg på innsiden av SLS-fartøyet, nemlig RS-25.

Må tåle harde påkjenninger

Testen, som for øvrig var vellykket, ble utført den 13. august og pågikk i 535 sekunder. Hensikten med testen var å samle inn ytelsesdata for å finne ut om raketten tåler trykket og temperaturen den vil utsettes for på fremtidige SLS-oppdrag.

Kunstnerisk fremstilling av det fremtidige SLS-fartøyet, som drives av RS-25-rakettene.
Kunstnerisk fremstilling av det fremtidige SLS-fartøyet, som drives av RS-25-rakettene. Foto: NASA

RS-25 er riktignok ikke en ny rakettmodell, og ble også brukt i SLS-fartøyets forgjenger, den nå pensjonerte Space Shuttle. Varianten som nylig ble testet er imidlertid en kraftig oppgradert utgave som blant annet byr på en ny styringsteknologi.

bloggen sin skriver NASA blant annet at RS-25 blant annet må tåle temperaturer helt nede i -240 grader der hvor drivstoffet går inn i motoren, og helt opp i 3300 grader ved utgaven av forbrenningskammeret.

12 millioner hestekrefter

Ifølge NASA roterer akselen til rakettens drivstoffpumpe ellers med en hastighet på hele 37 000 runder per minutt, og raketten har en effekt som tilsvarer solide 12 millioner hestekrefter. SLS-fartøyet skal ha fire RS-25-raketter innabords, i tillegg til to kraftige bæreraketter som NASA testet i mars.

SLS vil by på langt mer kraft enn tidligere, som igjen skal legge til rette for mye lengre romreiser og langt større nyttelast. Det første SLS-oppdraget vil innebære å skyte opp et ubemannet fartøy som skal testes i bane rundt Jorden på utsiden av månen, og på lengre sikt er det et mål at astronauter blant annet skal kunne reise til Mars.

Mer informasjon om SLS kan du finne i dette dokumentet, og på NASAs blogg kan du lese mer om RS-25-rakettene. Under kan du se en lengre video av den nye testen.

Om du er interessert i Mars finnes det nå et nytt verktøy: NASA har lansert en tjeneste som lar deg studere Mars i stor detalj »

(Via Engadget) 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen