Netflix har endelig nådd Australia, og er med på å bremse piratkopieringen i landet.
Netflix har endelig nådd Australia, og er med på å bremse piratkopieringen i landet. (Bilde: Netflix/Shutterstock/Niklas Plikk, Tek.no)

Netflix bremser piratkopieringen i nok et land

Lanserte tjenesten tidlig i fjor, og effektene vises tydelig.

Verdens rettighetshavere fikk for få dager siden en gladnyhet, da organisasjonen IPAwareness Foundation kunne legge frem nye tall for piratkopiering i Australia.

For første gang på flere år har mengden piratkopiering sunket i Australia, trolig som en direkte følge av at Netflix tidlig i fjor lanserte sin streamingtjeneste «down under», ifølge TorrentFreak.

I Norge synes mange studenter at piratkopiering er greit: 
De fleste norske studenter synes piratkopiering er OK »

Fra 29 til 25 prosent pirater

Andelen har sunket fra 29 til 25 prosent etter Netflix' inntog i Australia.
Andelen har sunket fra 29 til 25 prosent etter Netflix' inntog i Australia. Foto: IPAwareness Foundation

Tallene er et resultat av en spørreundersøkelse, der tilfeldige australiere i aldersgruppen 18 til 64 år ble spurt om de piratkopierte filer på nettet. Ifølge undersøkelsen svarte 25 prosent «ja» på dette spørsmålet, mot 29 prosent i fjorårets undersøkelse. Dette er riktig nok ikke en dramatisk nedgang, men like fullt en nedgang – noe Australia aldri har sett siden undersøkelsene startet.

samtidig viser undersøkelsen også tegn på at de som faktisk piratkopierer gjør det i større omfang enn før. Hele 40 prosent mente at de piratkopierte mer nå enn for et år siden.

Australiere i aldersgruppen 35 - 49 år er de eneste som har økt sin andel piratkopiering – men ikke mye.
Australiere i aldersgruppen 35 - 49 år er de eneste som har økt sin andel piratkopiering – men ikke mye. Foto: IPAwareness Foundation

TorrentFreak mener tallene kan tolkes dithen at Netflix er hovedgrunnen til at andelen som piratkopiere nå synker, ettersom fallet sammenfaller med at tjenesten ble lansert i Australia tidlig i fjor. Dessuten svarte 33 prosent av de spurte i undersøkelsen at lovlige tjenester eller et abonnement på en ny strømmetjeneste var grunnen til at de enten hadde sluttet eller kuttet ned på piratkopieringen. Ytterligere 21 prosent svarte at de hadde kuttet ned på piratkopieringen på grunn av moralske grunner.

Unge brukere er fortsatt overrepresentert på statistikkene.
Unge brukere er fortsatt overrepresentert på statistikkene. Foto: IPAwareness Foundation

Fortsatt flest unge pirater

Den desidert største andelen pirater i Australia finner vi fortsatt hos ungdom mellom 18 og 24 år, men andelen har sunket også her. Den samme tendensen er synlig i stort sett alle andre grupper også, bortsett fra hos de mellom 35 og 49, der andelen steg svakt. Hva dette skyldes, vites ikke, men økningen er såpass liten at den kan være tilfeldig.

Det finnes delte meninger om piratkopiering:
Filmskapere: –Piratkopiering er ikke tyveri »

(Kilde: TorrentFreak, IPAwareness)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen