Slik ser robotarmen ut.
Slik ser robotarmen ut. (Bilde: Thalmic Labs/YouTube)

Her styrer han robotarmen ved hjelp av en avansert bevegelsessensor

Se videoen av den første robotarmen som bruker den allerede lanserte «Myo»-sensoren.

Nymoderne, eksperimentelle robot-proteser er ofte ganske omstendelige innretninger, for eksempel de som kobles til hjernen. Nå har det dukket opp en avansert robotarm som benytter en bevegelsessensor som allerede er lansert på markedet.

Den nye armen, som vises frem i en fersk YouTube-video, ble utviklet av forskere ved John Hopkins-sykehuset i USA. Det spesielle med armen er at det er den første som brukes sammen med den såkalte Myo-sensoren.

Trådløs armbånd-sensor

Myo-sensoren, som vi omtalte allerede i 2013, er et slags armbånd som gir deg muligheten til å kontrollere ulike objekter ved en detaljert registrering av de elektriske signalene som kroppen bruker til å aktivere musklene i armene og hendene.

Myo-sensoren fungerer ved å registrere de elektriske signalene som sendes til musklene.
Myo-sensoren fungerer ved å registrere de elektriske signalene som sendes til musklene. Foto: Thalmic Labs

Det nye konseptet innebærer å koble denne sensoren trådløst til en robotprotese som bæres av en mann med amputert arm. Ved å aktivere musklene i armen på omtrent samme måte som han ville gjort dersom armen var intakt, kan han dermed styre robotarmen.

I demonstrasjonsvideoen ser man hvordan vedkommende relativt enkelt er i stand til å både gripe, holde og slippe ulike objekter. Signalene som fanges opp av Myo-sensoren prosesseres av en datamaskin, som igjen instruerer robotarmen.

Mange bruksområder

Utviklerne av Myo-sensoren skriver på bloggen sin at forskningen ennå er på et tidlig stadium, men at utviklingen baner vei for en helt «ny virkelighet» når det gjelder interaksjon mellom mennesker og maskiner. 

Det jobbes for øvrig med en lang rekke flere bruksområder for Myo-sensoren. På produsentens hjemmesider demonstreres blant annet hvordan sensoren kan brukes som en berøringsløs kontroll til PC-en, og til å kontrollere kameradroner. 

Sensoren koster 200 dollar, cirka 1800 kroner, og produsenten sender til Norge om du skulle være interessert i å skaffe deg et eksemplar. Demonstrasjonsvideoen av den Myo-styrte robotarmen kan du se under.

Her er et annet robotarm-konsept: Denne kan programmere til å gjøre hva du vil - og den blir relativt rimelig »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen