Her styrer han simulatoren med tankene
(Bilde: YouTube)

Her styrer han simulatoren med tankene

Tankestyrt teknologi gjør nye fremskritt.

Tankestyringstkenologi regnes muligens ennå som en smule perifert, men det både forskes på og gjøres spennende fremskritt på dette feltet stadig vekk. I fjor meldte vi for eksempel om forskere som brukte hjernebølger som passord, og for litt siden dukket det opp et nytt Kickstarter-konsept som lar deg bygge dine egne tankestyrte dupeditter.

Det svenske magasinet Ny Teknik melder nå om et friskt prosjekt som innebærer intet mindre enn tankestyring av fly, riktignok kun i simulatorer i første omgang.

Piloter med EEG-målere

Prosjektet, som delvis finansieres av EU, bærer det treffende navnet Brainflight og er utviklet ved det tekniske universitetet i den tyske byen München.

Det hele fungerer ved at flysimulatoren kobles opp mot et stort antall EEG-elektroder som er festet til en lue som piloten har på seg. EEG-elektroder en sensorer som registrerer hjernens elektriske aktivitet, og som vanligvis hovedsakelig brukes i medisinsk sammenheng.

Dette setter brukeren i stand til å kontrollere flyet utelukkende med tankekraft, helt uten å benytte noen form for manuelle kontrollmekanismer. Systemet er visstnok også svært presist, og en av testpilotene skal ha klart å styre flyet helt etter flyruten åtte av ti ganger, med et avvik på kun 10 grader på det meste.

Skal øke sikkerheten

Hensikten med Brainflight er å gjøre selve prosessen med å styre flyet mye enklere, slik at pilotene kan vie mer oppmerksomhet til andre oppgaver, noe som igjen kan bidra til å øke flysikkerheten.

Systemet trenger imidlertid ennå en del finpuss. Blant annet mangler systemet en god tilbakemeldingsmekanisme dersom piloten foretar for voldsomme manøvre, men dette skal visstnok rettes på via en advarselsfunksjon.

Konseptet er fremdeles på det eksperimentelle stadiet, og det er høyst uvisst når vi eventuelt får se piloter med elektrodeluer vandrende rundt på flyplassene. Sjekk ut demonstrasjonsvideoen under for mer informasjon.

Datateknologien kan registrere stadig flere biologiske funksjoner:
Dell lager datamaskiner som kan oppfatte humøret ditt »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen