Dronen styres kun ved hjelp av hjernesignaler. I bakgrunnen sitter en av utviklerne av konseptet, Sumit Kumar Ram.
Dronen styres kun ved hjelp av hjernesignaler. I bakgrunnen sitter en av utviklerne av konseptet, Sumit Kumar Ram. (Bilde: NTNU/YouTube)

Norske studenter styrer droner med hjernebølger

Se videoen av NTNUs nye forskningsbragd.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har riktignok sett en rekke prosjekter i senere år som innebærer å benytte hjernebølger til å kontrollere teknologiske dupeditter, men nå har det dukket opp en ny, norsk løsning som antakelig er den første i sitt slag her til lands. På NTNU har man nemlig klart å styre en drone med hjernebølger.

Nyheten dukket nylig opp på nettstedet Gemini, som formidler forskningsnytt fra NTNU-universitet og SINTEF.

Bruker EEG-måler

Det er de to studentene Sumit Kumar Ram og Geir Kulia som står bak den nye bragden. I løpet av en periode på bare to måneder greide de to å finne frem til en teknologisk løsning som lar brukere styre en drone kun ved hjelp av hjernesignalene.

Konseptet benytter EEG-sensorer som festes til hodet.
Konseptet benytter EEG-sensorer som festes til hodet. Foto: NTNU/YouTube

Konseptet innebærer å bruke et såkalt EEG-hodesett til å fange opp hjernens elektriske aktivitet, som ved hjelp av spesialutviklede algoritmer oversetter disse dataene til kommandoer som dronen forstår.

Hjernesignalene som brukes som kontrollsystem genereres ved å simpelthen blunke med øynene, hvorpå EEG-sensorene fanger opp signalene i den delen av hjernen som aktiveres ved å utføre denne bestemte aktiviteten.

Kan bli brukt i spill

I dette tilfellet letter dronen ved at brukeren blunker to ganger, mens ett blink styrer dronen fremover eller bakover. Enn så lenge har konseptet altså et noe begrenset bruksområde, men ifølge utviklerne er teknologien bare første steget på vei mot noe som potensielt kan få stor betydning.

Blant annet ser NTNU-studentene for seg at løsningen kan brukes til å bistå handikappede, og etter hvert skal teknologien også kunne anvendes i spill, hvor det skal bli mulig å utføre ulike funksjoner kun ved hjelp av forskjellige ansiktsuttrykk.

Før man kommer dit gjenstår det imidlertid en del arbeid, men planen er starte videreutvkling av teknologien ganske snart. For en demonstrasjon av den hjernestyrte dronen kan du sjekke ut videoen under.  

DJIs droner kan ikke styres med hjernesignaler: Selskapets kameradroner har imidlertid nå blitt vesentlig mer intelligente »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen