Her spretter vannet av overflaten som en ball
(Bilde: University of Rochester/YouTube)

Her spretter vannet av overflaten som en ball

Forskere brukte laser til å manipulere metall – kan føre til supereffektive kjøleløsninger.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Laserstråler kan brukes til så mangt. Hittil har vi blant annet hørt om forskere som har brukt lasere til å flytte partikler i beste «Star Trek»-stil, NASAs «laserdrill» som skal lete etter liv i rommet og laserbaserte kvantedatamaskiner, for å nevne noe. Nå har laserstråler også spilt en sentral rolle på et heller uventet felt, nemlig innen vannavstøtingsteknologi.

Nettstedet Extremetech melder om en gruppe amerikanske forskere ved University of Rochester som brukte laserstråler til å lage meget spesielle overflater som kan manipulere vann på helt unike måter. 

Lagde nanomønstre

Det forskerne gjorde var i korte trekk  å «brenne» inn ørsmå nanomønstre på en metalloverflate ved hjelp av en såkalt femtosekundlaser, som skyter ut laserstråler i særdeles raske og korte pulser.

Disse nanomønstrene kan så brukes til å manipulere selve interaksjonen mellom vannmolekylene og molekylene i metallet på en slik måte at man kan kontrollere «tiltrekningsgraden» mellom vannet og metallet. Avhengig av hvilke strukturer man lager kan vannet enten «klistre» seg til metallet eller avstøtes svært effektivt.

I en demonstrasjonvideo viser forskerne at teknikken gir en vannavstøtingseffekt som er så ekstrem at vannet simpelthen «spretter» på overflaten opptil flere ganger uten at vannet legger seg på overflaten. Løsningen kan tenkes å få mange bruksområder hvor god vannavstøting er viktig, for eksempel på frontruter på biler, til å forhindre rust og til å lage antibakterielle overflater, da bakterier for det meste består av vann,

Kan føre til effektive kjøleløsninger for prosessorer

I en artikkel på universitets hjemmeside skrevet for noen år siden nevner forskerne imidlertid også det store potensialet teknikken har innen IT-teknologi. Laserteknikken gjør det nemlig mulig å brenne inn «nanokanaler» i metallet, som igjen åpner for omfattende og superkompakte kanalsystemer.

Disse kanalsystemene kan brukes til å pumpe mikroskopiske mengder vann rundt inni selve metallet. Ifølge forskerne kan dette blant annet annet brukes som en alternativ og effektiv måte å kjøle mikroprosessorer i datamaskiner på.

Teknikken er imidlertid ennå eksperimentell, og hvorvidt den vil kunne anvendes i masseproduksjon avhenger av om forskerne klarer å få opp hastigheten på laserbrenningen. Foreløpig tar det forskerne rundt én time å brenne inn nanomønstrene på et ett-tommers metallstykke, men det jobbes visstnok iherdig med å øke produksjonstempoet.

Under kan du se demonstrasjonen av de vannavstøtende overflatene.

Denne ekstreme lagringsløsninger bruker også laserstråler: Silisiumglass kan lagre data i 300 millioner år » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen