National Ignition Facility klarte nylig å oppnå et laserskudd på 500 terawatt, 1000 ganger mer energi enn hele USA forbruker på et gitt øyeblikk.
Teknofil
National Ignition Facility klarte nylig å oppnå et laserskudd på 500 terawatt, 1000 ganger mer energi enn hele USA forbruker på et gitt øyeblikk. (Bilde: Damien Jemison/LLNL)

Her skyter de verdens kraftigste laser

Blå rekordstråle skaper historie.

Tidligere i år meldte vi at SLAC National Accelerator Laboratory ved Stanford University hadde skapt verdens kraftigste laser, men nå hevder National Ignition Facility at de har lagd en ny rekord.

Hos Lawrence Livermore National Laboratory i California befinner det seg nemlig en ti etasjer stor lasermaskin. I det siste har forskerne som arbeider her virkelig slått seg løs, og resultatet er en smadring av tidligere rekordforsøk på å skape det kraftigste laserskuddet i manns minne.

1000 ganger mer enn USAs forbruk

Målet til laseren. Se høyoppløselig bilde her.
Målet til laseren. Se høyoppløselig bilde her.

Dagen etter den amerikanske nasjonaldagen, den 5. juli, fyrte forskerne av 192 laserstråler samtidig. Deretter ble strålene fokusert ned på et sirkulært mål på bare to millimeter i diameter.

Resultatet var en laserstråle som overførte hele 500 billioner watt. Dette er 1000 ganger mer energi enn hele USA bruker i et hvert gitt øyeblikk, og skal være det laserskuddet med høyest energi som har blitt avfyrt noen gang.

Forskerne lager selvsagt ikke slike kraftige lasere for moro skyld. Den langsiktige planen er å benytte rekordlaseren til å sette i gang kjernefysiske fusjoner, for å deretter høste inn energi.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Se bildet av laseren i full størrelse hos Lawrence Livemore National Laboratory.

(Kilde: Lawrence Livemore National Laboratory)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen