Her er Falcon 9-raketten på vei ut i rommet med det resirkulerte første trinnet.
Her er Falcon 9-raketten på vei ut i rommet med det resirkulerte første trinnet. (Bilde: SpaceX/YouTube)

De klarte det! SpaceX landet en «resirkulert» rakett for første gang i historien

Elon Musks romselskap SpaceX har allerede utmerket seg ved å blant annet være den første private aktøren som har sendt forsyninger til romstasjonen ISS, men en av de største ambisjonene SpaceX har jobbet mot er å bruke raketter om igjen. Nå har denne bragden omsider blitt oppnådd.

Natt til fredag norsk tid sendte SpaceX nemlig opp en ny Falcon 9-rakett som gjenbrukte det første raketttrinnet fra et tidligere oppdrag – noe som gjør begivenheten historisk. Seansen ble direktesendt på YouTube.

Oppdraget het SES-10 og gikk ut på å sende en satellitt  ut i rommet. Falcon 9-raketten som ble brukt inneholdt det første trinnet som ble benyttet i CRS-8-oppdraget i april i fjor, som landet trygt på en lekter.

Det gjenbrukte trinnet landet trygt på en lekter etter oppskytningen, som man kan se på dette bildet.
Det gjenbrukte trinnet landet trygt på en lekter etter oppskytningen, som man kan se på dette bildet. Foto: SpaceX/YouTube

Kan gjøre romfart langt billigere

Den landingen var i seg selv en historisk begivenhet, etter at SpaceX hadde gjort mange mislykkede forsøk på å lande en rakett igjen til sjøs etter oppskytning. Også i dette nye oppdraget landet rakettrinnet trygt på en lekter på sjøen, som man kan se i videoen. 

Arbeidet med å lande raketttrinn etter oppskytning for så å bruke dem om igjen er ment å revolusjonere romfarten ved å gjøre utskytningene langt rimeligere. Hittil har praksisen vært at rakettrinn løsnes fra raketten for deretter å brenne opp i atmosfæren eller simpelthen krasje i havet, noe som er en kostbar løsning.

Det første rakettrinnet på Falcon 9-raketten består av ni såkalte Merlin-motorer og aluminiumstanker med flytende oksygen og raffinert parafin kjent som RF-1. Motorene produserer cirka 1,7 millioner pund med skyvekraft ved havnivå, som tilsvarer cirka 770 tonn.

Under kan du se videoen av den historiske begivenheten, som følger raketten helt ut i rommet. Selve oppskytningen finner sted cirka 18 minutter inn i videoen.

SpaceX skal snart sende privatpersoner rundt Månen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen