Dette er kuppelen som skal huse seks forskere i ett år.
Dette er kuppelen som skal huse seks forskere i ett år. (Bilde: HI-SEAS.org)

Her skal seks personer bo i ett år for å forberede NASA på Mars-reiser

Skal undersøke hvordan mennesker takler å leve i en kuppel i lang tid.

NASA har for lengst begynt å foreta teknologiske forberedelser til fremtidige Mars-reiser, men ennå gjenstår det å forbedere menneskene som en dag skal reise til den røde planeten. I den forbindelse har man nå startet et heller spenstig forskningsprosjekt.

Som blant andre nettstedet Phys.Org melder har nemlig seks mennesker latt seg sperre inne i en kuppellignende innretning på Hawaii, hvor de skal bo i ett helt år i strekk.

Overvåkes konstant

Hensikten med prosjektet, som har fått navnet «Hawaiʻi Space Exploration Analog and Simulation» (HI-SEAS) er altså å simulere et tilsvarende opphold på Mars, og gi NASA verdifull innsikt i hvordan mennesker takler et så langt opphold i en lufttett kuppel mens man utfører ulike forskningsoppgaver.

Kuppelen drives ved hjelp av solcellepaneler.
Kuppelen drives ved hjelp av solcellepaneler. Foto: HI-SEAS.org

Det er blitt gjennomført tre prosjekter tidligere, men dette blir det lengste hittil. De seks personene som er utvalgt til prøvekaniner skal overvåkes med kameraer, bevegelsessensorer og andre metoder, som skal gi informasjon om den kognitive, sosiale og emosjonelle tilstanden blant personene.

På denne måten er meningen å opparbeide kunnskap som skal brukes til å utvikle strategier og løsninger som skal legge til rette for reiser til og fra Mars, en ferd som til sammen er beregnet å ta rundt tre år.

Kun forskere

Alle de seks personene som er valgt ut som deltakere i forskningsprosjektet er selv forskere med spesialisering innen ulike felt. Gruppen består av en fysiker, en biolog, en nevroforsker, en flypilot, en jordforsker og en doktorgradkandiat i arkitektur som jobber med å designe et «boligsystem» for Mars.

Det vil nok ennå ta en stund før vi faktisk blir vitne til en reise til Mars, men NASA har gjort det klart at dette er et mål, og har begynt å teste nye rakettmotorer som skal takle den lange reisen. For mer informasjon om HI-SEAS-prosjektet kan du gå til hjemmesiden, og forskerne har også opprettet sin egen side kalt «Live from Mars».  

Andre jobber allerede med løsninger for kolonsering av den røde planeten: «Mars One» har mål om bosetninger på Mars innen få år » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen