(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Her sjekker vi hvor mye bakterier det er på spillmusa

Vi dro med oss en haug elektronikk til laboratoriet.

Hardware.no (Oslo): Har du noen gang snudd tastaturet ditt på hodet, og grøsset over alt griseriet som kom dryssende ut? Det er jo forholdsvis velkjent at det kan luske mye ekkelt i den kjente, kjære tangentfjøla. Den ligger jo der dag etter dag, sammen med musen, og samler opp støv og annet avfall. I tillegg har vi fått både smarttelefoner og nettbrett som blir nevlet minst like mye med i løpet av dagen.

En gammel myte forteller oss at et tastatur i snitt har flere bakterier enn et toalettsete, og alt vi rører med hendene vil også kunne overføres til disse gjenstandene, men kan det virkelig stemme? For å finne ut hvor ille det faktisk står til på tastene og mobilskjermene våre tok vi med oss en hel haug elektronikk til Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og førsteamanuensis Dirk Linke ved seksjon for genetikk og evolusjonsbiologi.

– Bakterier finnes på absolutt alt

Ved Universitetet i Oslos Institutt for biovitenskap forsker Dirk Linke på mye forskjellig som har med bakterier å gjøre. Han vil nå hjelpe oss å finne ut hvor mye slikt som lurer på elektronikken vår.
Ved Universitetet i Oslos Institutt for biovitenskap forsker Dirk Linke på mye forskjellig som har med bakterier å gjøre. Han vil nå hjelpe oss å finne ut hvor mye slikt som lurer på elektronikken vår.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Linke forsker blant mye annet på hvordan bakterier fester seg til overflater, og ser i den sammenheng også på hvordan sykdomsfremkallende varianter kan feste seg til celler i kroppen. Samtidig har han ansvar for et laboratoriekurs på universitetet, hvor studentene lærer seg å observere og identifisere bakterier i laboratoriet. I sammenheng med dette vil han hjelpe oss å sjekke elektronikken vår for basiller og kokker.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (6)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen