(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Her sjekker vi hvor mye bakterier det er på spillmusa

Vi dro med oss en haug elektronikk til laboratoriet.

Hardware.no (Oslo): Har du noen gang snudd tastaturet ditt på hodet, og grøsset over alt griseriet som kom dryssende ut? Det er jo forholdsvis velkjent at det kan luske mye ekkelt i den kjente, kjære tangentfjøla. Den ligger jo der dag etter dag, sammen med musen, og samler opp støv og annet avfall. I tillegg har vi fått både smarttelefoner og nettbrett som blir nevlet minst like mye med i løpet av dagen.

En gammel myte forteller oss at et tastatur i snitt har flere bakterier enn et toalettsete, og alt vi rører med hendene vil også kunne overføres til disse gjenstandene, men kan det virkelig stemme? For å finne ut hvor ille det faktisk står til på tastene og mobilskjermene våre tok vi med oss en hel haug elektronikk til Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og førsteamanuensis Dirk Linke ved seksjon for genetikk og evolusjonsbiologi.

– Bakterier finnes på absolutt alt

Ved Universitetet i Oslos Institutt for biovitenskap forsker Dirk Linke på mye forskjellig som har med bakterier å gjøre. Han vil nå hjelpe oss å finne ut hvor mye slikt som lurer på elektronikken vår.
Ved Universitetet i Oslos Institutt for biovitenskap forsker Dirk Linke på mye forskjellig som har med bakterier å gjøre. Han vil nå hjelpe oss å finne ut hvor mye slikt som lurer på elektronikken vår.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Linke forsker blant mye annet på hvordan bakterier fester seg til overflater, og ser i den sammenheng også på hvordan sykdomsfremkallende varianter kan feste seg til celler i kroppen. Samtidig har han ansvar for et laboratoriekurs på universitetet, hvor studentene lærer seg å observere og identifisere bakterier i laboratoriet. I sammenheng med dette vil han hjelpe oss å sjekke elektronikken vår for basiller og kokker.

Les kommentarene (6)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen