Delene flyter rundt i en vannbeholder før de settes sammen på egen hånd.
Delene flyter rundt i en vannbeholder før de settes sammen på egen hånd. (Bilde: MIT/Vimeo)

Her setter stolen sammen seg selv

Og det uten spesielt avansert teknologi.

Uten at alt nødvendigvis har en umiddelbar nytteverdi, finner forskere stadig på nye, kreative sprell for finne ut hva som i det hele tatt er mulig å få til. Nettstedet Wired melder nå om et nytt, spenstig prosjekt fra det anerkjente teknologiuniversitet MIT. Prosjektet gikk ut på lage en stol som rett og slett bygger seg selv.

Forskerne kaller konseptet sitt for «fluid assembly furniture», som er en løsning for å få møbler til å sette seg sammen på egen hånd i væske, nærmere bestemt vann.

Vilkårlighet og magnetisme

Konseptet baserer seg hovedsakelig på en kombinasjon av vilkårlighet og magnetisme. Hver av stoldelene har en innebygget magnet og unikt utformede sammenkoblingspunkter som gjør at delen kun passer sammen med én av de andre delene.

Slik ser den ferdige stolen ut.
Slik ser den ferdige stolen ut. Foto: MIT/Vimeo

Disse ulike delene slippes ned i et kammer med vann, som settes i bevegelse ved hjelp av pumper som skaper kraftige strømninger i vannet. Deretter kastes stoldelene tilfeldig rundt i kammeret helt til de kompatible delene finner hverandre og kobles sammen.

Det er med andre ord ingen spesielt «høyteknologisk» løsning, men likevel ligger det ifølge forskerne langt mer arbeid bak konseptet enn det man kan få inntrykk av ved første øyekast. Det er nemlig mange variabler som bestemmer hvor effektivt stolen setter seg sammen, som for eksempel størrelsen, vekten og den geometriske utformingen til delene, samt kraften på strømningene og vannmengden i beholderen.

Tok syv timer

Dette første forsøket er kun en prototype. Forskerne lagde en timelapse-video av prototypen som kun er et halvt minutt lang, men i virkeligheten brukte stolen hele syv timer på å sette sammen seg selv. I sin nåværende form er løsningen med andre ord ikke spesielt effektiv. 

Stolen som ble satt sammen i prototype-prosjektet er også kun 15 centimeter høy, og er dermed temmelig ubrukelig for mennesker. Forskerne er imidlertid i full gang med å forske videre på hvordan man kan effektivisere konseptet gjennom å endre på variablene. Etter hvert er målet å lage stoler i normal størrelse som kan sette seg sammen på egen hånd, samt legge til rette for at mange stoler kan produseres på samme tid.

Det er imidlertid ikke helt klart hva som er målet med forskningen, og hvorvidt man ser for seg en kommersialisering av det litt uvanlige konseptet. Det er for øvrig ikke helt utenkelig at løsningen for eksempel kan la seg kombinere med 3D-skriving når det gjelder produksjon av selve delene. Videoen av stolen som bygger seg selv kan se under.

Autonome byggeprosesser har også begynt å gjøre seg gjeldene på andre områder: IBM har utviklet prosessorer som delvis kan bygge seg selv »

Fluid Assembly Furniture from Self-Assembly Lab, MIT on Vimeo.

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen