Her setter dronen verdensrekorden.
Her setter dronen verdensrekorden. (Bilde: Guiness/YouTube)

Her setter den norske dronen verdensrekord i løftekapasitet

Universitet i Oslo skriver seg inn i historien - se videoen.

Droneteknologien går fremover i et rasende tempo, og Norge er faktisk langt fremme i utviklingen, noe vi blant annet har sett i form av en hjernestyrt drone utviklet ved NTNU. Universitetet i Oslo har også for alvor gjort seg bemerket på dronefronten - med intet mindre enn en verdensrekord.

Som blant andre International Business Times melder har en drone bygget ved Universitetet i Oslo offisielt satt Guiness-rekorden i høyeste løftekapasitet for en fjernkontrollert drone. 

61 kilogram i 37 sekunder

Rekorden ble egentlig satt allerede i oktober i fjor, men det altså først nå at rekorden er blitt formelt verifisert og godkjent. 

Den rekordsettende bragden til dronen var å bære en vekt på 61 kilogram, ikke medregnet maskinens egenvekt, over bakken i 37 sekunder.

Dronen har 48 propeller fordelt på åtte armer.
Dronen har 48 propeller fordelt på åtte armer. Foto: Guiness World Records

Den nå historiske dronen, eller «megakopteret» som det omtales som, tok 18 måneder å bygge. Det er utstyrt med solide 48 propeller fordelt på åtte armer, og rotorene snurrer rundt med en fart på hele 15 000 rotasjoner i minuttet. Byggematerialene er aluminium og kryssfinér.

Har lagt ut video

For å sette Guiness-rekorden var det et minstekrav at dronen holdt lasten minst én meter over bakken i minimum 30 sekunder, noe maskinen altså klarte med ganske god margin. 

Den digre dronen sluker naturlig nok mye strøm, og det høye strømforbruket gjorde at studentene hadde maksimalt fem forsøk på å sette rekorden. Rekorden ble satt på det tredje forsøket.

Guiness la nylig ut en video på YouTube som viser det vellykkede rekordforsøket. Videoen kan du se under, og for mer informasjon kan du sjekke ut dronens egen Guiness-side og omtalen hos Universitetet i Oslo.

Dette er en annen spesiell drone: Den kan navigere forbi hindringer like smidig som en flue »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen