Slik ser den største av de to NOvA-detektorene ut ovenfra. 28 blokker av PVC-plast utgjør størstedelen av volumet, og vekten er hele 14 000 tonn når den er fylt med væske. (Bilde: NOvA collaboration/Fermilab)

Her ser du fysikkens nye megamaskin

Med flere tusen tonn vann skal den gi svar på noen av universets mest mystiske partikler.

Nøytrinoer er en av universets aller mest utbredte partikler. For hver fysiske partikkel som eksisterer anslår man at det finnes en milliard nøytrinoer – men de bryr seg så lite om andre typer partikler at de passerer gjennom både planeter og vakuum som ingenting.

Faktisk passerer anslagsvis et par hundre milliarder nøytrinoer tvers gjennom kroppen din hvert eneste sekund. Likevel er sannsynligheten for at étt eneste nøytrino kommer til å røre borti et eneste atom i kroppen din så lenge du lever, selv om du skulle bli 100 år gammel, rent forsvinnende liten.

Denne tendensen til å bare fly i vei tvers gjennom det meste gjør at vitenskapen vet ganske lite om de små partiklene. Selv om det er fabelaktig mange av dem, er de svært vanskelige å måle – men det har nå amerikanske Fermilab gjort noe med ved å bygge et av verdens største forskningsprosjeter. Det kalles NOvA-eksperimentet, og skal hjelpe oss å avdekke hemmelighetene ved universets skapelse.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (12)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen