Det tok disse robotene 3000 timer og 800 000 forsøk på å kunne gripe objekter som et menneske
(Bilde: Google)

Det tok disse robotene 3000 timer og 800 000 forsøk på å kunne gripe objekter som et menneske

Men de klarte det til slutt!

Google har satset stort på robotteknologien og vist frem imponerende resultater via blant annet «Atlas» – roboten som kan vandre bortover på to bein. Det er imidlertid ennå lang vei igjen til genuint menneskelignende maskiner, og nå har Google forsøkt seg med en ny tilnærming som skal fremskynde denne utviklingen.

bloggen sin presenterer Google nemlig en ny teknikk for å «lære» roboter den edle kunsten å gripe ulike typer objekter på samme måte som mennesker – det vil si gjennom å koordinere syn og bevegelser på en effektiv måte.

Koblet sammen 14 roboter

Dette er nemlig noe som er svært vanskelig å få roboter til å gjøre. Googles løsning var å koble sammen 14 robotarmer i et nettverk, som hver har et brett med ulike gjenstander foran seg.

Hver av disse armene forsøker å gripe objektene mens bevegelsene nøye observeres. På bakgrunn av hvorvidt bevegelsen lyktes eller ei med å gripe objektene, kan robotene gradvis bygge seg opp kunnskap om hvilke bevegelser som er mest optimale.

Ved å koble sammen mange roboter kan denne prosessen effektiveres, slik at robotene essensielt sett deler en felles kunnskapsbase og «lærer» av hverandre. Prosessen er ganske tidkrevende, men ser faktisk ut til å fungere.

Små tegn på intelligent adferd

Etter rundt 3000 timer og 800 000 gripe-forsøk var det ifølge Google mulig å se tegn på «intelligent» adferd. Det vil si at robotene var i stand til å blant annet korrigere bevegelsene i sanntid før objektene gripes, og til å isolere bestemte objekter.

Alt dette skjedde altså på bakgrunn av autonom læring, uten noen former for forhåndsprogrammering inne i bildet. Fremskritt av denne typen er ifølge Google viktige for å forbedre roboter på å operere i realisitiske, uforutsigbare omgivelser.

Les mer på Google-bloggen, og under kan du en video av robotarmene i aksjon.

Japanerne liker også roboter: Nå har de åpnet sitt første hotell som kun drives av roboter »

(Via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen