Høsten begynner å vise seg for alvor samtidig med at en rekke nye mobiler dukker opp i butikkene.
Høsten begynner å vise seg for alvor samtidig med at en rekke nye mobiler dukker opp i butikkene. (Bilde: Bringedal, Terje / montasje: Tek.no)

Her kommer oktober-mobilene

Haugevis av nytt i butikk for deg som er mobilinteressert.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er oktober, det er høst og de nye telefonene fra høstlanseringene nærmer seg. Denne måneden kan du endelig begynne å speide etter en del av de nye toppmodellene hos din lokale mobilforhandler. I tillegg er det enkelte av flaggskipene som får seg en liten oppdatering, i tilfelle de akkurat ikke har vært passelige så langt.

Apple og Google hører til mobilprodusentene som både er litt ekstra spennende, og litt ekstra skuffende i år. Den ene har en modell på vei, som akkurat ikke rekker butikkene denne måneden, mens den andre har to nye modeller på vei - der ingen kommer hit. Vi tar et lite oppsamlingsheat i bånn for modellene du kanskje venter på, men som likevel lar vente på seg. Iallfall i norske butikker.

Oppdatert: Vi har oppdatert saken med info om at LG V30 kommer til Norge. Eksakt tidspunkt er foreløpig ukjent, men LG lover at det ikke blir lenge til.

Her er telefonene som er nye i butikk for oktober 2017:

Sony Xperia XZ1

Sonys nye toppmodell

Sony Xperia XZ1

Xperia XZ1 ble lansert under IFA i Berlin for en drøy måned siden. Nå er den i butikkene. Dette er sannsynligvis den første mobilen fra en større produsent som slippes med kliss nye Android 8. Det gir XZ1 en mengde fordeler som den er så godt som alene om i ukene og månedene frem til Android 8-oppdateringene treffer telefoner fra LG, Samsung og HTC, for å nevne noen.

Kjempelang hviletid som nesten ikke bruker strøm, et virkelig lynraskt menysystem og et ålreit kamera med mulighet for ekstrem saktefilm er blant fordelene. Ellers er XZ1-modellene også vanntette. Skjermen her er på 5,2 tommer, og dermed er den vesentlig mer kompakt enn digre Xperia XZ Premium, som den strengt tatt deler mesteparten av maskinvaren med.

Testen av Sony Xperia XZ1 leser du her »

Sony Xperia XZ1 Compact

Sonys kompakte toppmodell

Sony Xperia XZ1 Compact

Xperia XZ1 må ikke dele maskinvaren sin bare med XZ Premium. Også den betydelig mindre XZ1 Compact har omtrent de samme målene på motor og maskinvare. Den har først og fremst mindre skjerm, og en bittelitt annerledes design, men ellers vil du ikke finne mye som endrer seg her sammenliknet med den store.

Du får rett og slett en lynende rask Android 8-mobil som ikke tar irriterende stor plass hverken i lomma eller på budsjettet. Dette er en av få faktiske toppmodeller med skjerm på greit under 5 tommer.

Testen av Sony Xperia XZ1 Compact leser du her »

Samsung Galaxy S8

Samsungs toppmodell blir rosa

Samsung Galaxy S8

Mid-life kicker er det det gjerne blir kalt når dingseprodusenter gjør en mindre endring på et produkt midt i dets levetid. Det minner mye om ansiktsløftningene bilmodeller får mellom to større lanseringer, og Samsung bidrar med oktobervarianten. Galaxy S8-modellene er fra før antakeligvis den beste mobilen til den mest ålreite prisen du kan kjøpe. Den koster fra 6100 kroner, og har alt du kan tenke deg av teknologi, flott heldekkende skjerm og ålreit batteritid. Om det var fargen som stoppet deg fra å shoppe en av mobilverdens aller beste dingser er det kanskje greit å vite at S8 nå er tilgjengelig i rosa.

Testen av Samsung Galaxy S8 leser du her »

Motorola Moto Z2 Force

Den uknuselige

Motorola Moto Z2 Force

Moto Z2 Force er en av høstens mest spennende telefoner. Denne har skjerm i plastmateriale, design som en hvilken som helst annen toppmodell og en av de raskeste prosessorene i noen telefon for tiden.

Men den spesielle skjermen gjør at Moto Z2 Force tåler nesten hva som helst av støt, selv om den i samme slengen blir betydelig mindre solid med tanke på slitasje. Her bør man altså ha på skjermbeskytter fra dag én. Men samtidig kan man omtrent helt slippe å bekymre seg for å knuse telefonen. Det skal erfaringsmessig svært mye til før Motorolas Force-modeller gir opp. I tillegg til å tåle knall og fall har alle Moto-modeller fuktsikring slik at de tåler en regnskur.

Les sniktitten på Moto Z2 Force her »

Doro 8040

En helt enkel telefon

Doro 8040

Svenske Doro har slått seg opp på telefoner som er svært enkle å bruke. Og da vi sist testet en Doro fant vi ut at den i stor grad var så enkel som den ga seg ut for å være, men at ikke absolutt alt lar seg forenkle.

Nå er det en ny modell på trappene, og den har fått flere og bedre spesifikasjoner over det hele. Større og skarpere skjerm, og et bedre kamera er noen av de viktige nyhetene. Designmessig holder Doro seg til det enkle. Det betyr at fysiske knapper og flater som er gode å holde dominerer foran det rent kosmetiske som mange mobilprodusenter legger til bare for å skille seg ut visuelt.

Les hvordan det gikk da vi testet Doro 8030 »

Nokia 8 128GB

Ny og større Nokia 8

Nokia 8 128GB

Da Nokia 8 dukket opp her til lands var det endelig duket for litt skikkelig toppmodellmoro med en telefon prydet av den gamle logoen. Dessverre ble inntrykket litt amputert innledningsvis, ettersom programvaren HMD sendte med testmodellene var uferdig.

Nå er programvaren slik den skal være igjen, prisen er klarlagt og lavere enn forventet. Og den toppspesifiserte varianten med mer lagringsplass og RAM kommer til Norge. Også den får en helt ålreit pris på såvidt under 6000 kroner. Det er slett ikke verst for en vaskeekte toppmodell med mye av det meste. Vi ønsker oss fortsatt et kvassere kamera, men er ikke det viktig for deg får du svært mye toppmobil for pengene her.

Les testen av Nokia 8 her »

Nokia 3310 3G

Nokia 3310 får endelig 3G

Nokia 3310 3G

Da vi testet Nokia 3310 var det vanskelig å komme utenom at telefonen kostet tre ganger mer enn sammenliknbare telefoner, og at den både hadde dårligere spesifikasjoner enn en del av disse og manglet noe som liknet på moderne nettverksstøtte. Hverken 3G, 4G eller Wi-Fi var inkludert.

Nå har endelig HMD Global som lager disse telefonene tatt hintet, og en 3G-utgave er på vei. Dermed kan man faktisk få brukt for eksempel Facebook-appen eller Opera til litt mer effektiv surfing underveis. Selv om telefonen strengt tatt ikke er en klassisk smarttelefon, er det alltid greit å ha muligheten til litt enkel nettbruk om man trenger det. Prisen? Den ser ut til å være omtrent der den har ligget, altså rett i underkant av 600 kroner.

Testen av opprinnelige 3310 finner du her »

Men husk at 3G ville gitt 3310 et solid karakterhopp.

Xiaomi Mi Mix 2 256GB

Xiaomis nye rammeløse

Xiaomi Mi Mix 2 256GB

Den opprinnelige Xiaomi Mi Mix-telefonen var den første rammeløse mobilen som virkelig vakte oppsikt i store deler av verden. Sharp har hatt sine Aquos-telefoner i Japan en stund, men Mi Mix dukket plutselig opp i flere markeder, deriblant det norske.

Mobilopplevelsen var rett og slett så ny og uvanlig at vi plasserte Mix øverst på vår toppliste, og der ble den til en ny runde med helskjermsmobiler begynte å dukke opp på vårparten i år. Nå, med både Samsung, LG og Apple på listen over mobilprodusenter som har fulgt dem, er det duket for Mi Mix 2.

Telefonen ble lansert i midten av september, så den har brukt litt tid på å bli klar for markeder utenfor kina. Men om du vil ha tak i en helt annerledes telefon med keramikk og gull i byggematerialene er Mix 2 øyeblikkelig på plass i butikkene som selger telefoner fra det kinesiske markedet.

Her kan du lese testen av Mi Mix »

Asus ZenFone 4 64GB

Asus nye fotomobil

Asus ZenFone 4 64GB

ZenFone 4 ble lansert under et arrangement i Roma for to-tre uker siden. Allerede nå er telefonen på lager og kan kjøpes, og strengt tatt kom den kanskje på tampen av september - men siden den er kliss ny tar vi den med her. De aller viktigste fortrinnene denne telefonen har er kamera, batteri og pris. I hvert fall tilsynelatende. Telefonen er til test allerede, og om kort tid kan vi nok konkludere med om den er verdt de 5000 kronene den koster.

Les mer om de nye ZenFone-variantene »

Disse må vi vente litt til på

Apple iPhone X (10) 64 GB

Apples heftigste

Apple iPhone X (10) 64 GB

iPhone 8-modellene er for lengst på markedet, men det er nok fortsatt mange igjen som venter på Apple-telefoner i butikken. De gjeveste modellene er nemlig ikke i salg - og de kommer heller ikke i vanlig salg denne måneden, selv om forhåndssalget starter nå den 27. oktober. Først den 3. november åpner det vanlige salget.

Akkurat hvor lett det blir å få tak i iPhone X er et stort spørsmål. I fjor slet Apple lenge med å tilfredsstille etterspørselen etter enkelte av de store iPhone-modellene, og tilgangen kan bli enda magrere for iPhone X. Så om du virkelig vil ha denne, bør du nok sitte klar til å forhåndsbestille telefonen natt til den 27. oktober. Og ha tålmodighet til å vente en knapp uke etterpå på at den faktisk skal dukke opp.

Stikkordene er; lynende rask, vanntett, iOS med større innslag av sveip og en heldekkende skjerm. En liten tut som inneholder kamera, høyttaler og sensorer stikker ned i skjermen øverst. Også pris, da. Denne modellen starter på intet mindre enn 11 000 kroner.

Les sniktitten på Apple iPhone X »

Google Pixel 2 XL 64GB

Google-telefonene

Google Pixel 2 XL 64GB

Norden er visst ikke Googles greie. I år heller. Dermed må du ut av landet om du har tenkt å få pølsefingrene i en av de nye Pixel-modellene. Gjør du det har du to stykker å velge i. En som er tradisjonelt utformet, Pixel 2, og en som er langt mindre tradisjonell - altså XL-utgaven vi lenker til her.

Sistnevnte har heldekkende skjerm og færre knapper. Ingen av de to modellene har hodetelefontilkobling, og begge aktiverer Google Assistant om du klemmer dem litt hardt. Den ene av de to er laget av HTC, mens XL-utgaven er LGs verk. Det er derimot HTCs valg som har vunnet frem her, ettersom deres egen toppmodell har smittet Pixlene med klemmefunksjon. Og selv om Google skrøt av hodetelefonkontakten under fjorårets Pixel-lansering, og vi vet at LG fortsatt liker den gamle kontakten, er det greit å merke seg at begge de to nye Pixel-modellene må bruke overgang for å få hodetelefonkontakt.

Storbritannia, USA og Tyskland virker å være de enkleste stedene å plukke med seg en Pixel 2, men husk på tollgrensen når du kommer tilbake. Verdigrensen går på 6000 kroner, så selv med lavere priser i utlandet bør du gå på rødt om du har handlet en XL.

Mer om de to Pixel 2-modellene »

LG V30

Superheftig fra LG

LG V30

V30 virker å være telefonen som skal ha alt. Et fabelaktig kamera, en flott design og et stort batteri. La oss ta med at lydløsningen virkelig er påkostet og at V30 både er tett og testet for fall fra moderat høyde og vi snakker virkelig fugl. Men som vanlig for V-modellene er det mange markeder som ønsker den, og dermed kan vi måtte vente litt ekstra. Foreløpig har vi ikke fått bekreftet annet enn at målsetningen er å ta V30 til Norden. Så vi venter i spenning på at telefonen skal dukke opp både i butikk og til test. Men antakeligvis gjenstår det fortsatt noen uker før du kan kjøpe den.

Oppdatert: LG V30 kommer til Norge. Eksakt pris og tidspunkt er ikke bekreftet, men LG i Sverige sier den kommer «i nærmeste fremtid.»

Les vår sniktitt på LG V30 her »

Huawei Mate 10

Ny toppmodell fra Huawei?

Huawei Mate 10

At det kommer en Mate 10 fra Huawei er bekreftet av to faktum; det er ett år siden Mate 9 ble avslørt, og Huawei-sjef Richard Yu har snakket om den nye telefonen. Etter det vi vet så langt blir den vanntett, med heldekkende skjerm og kameraet påstås også å være bra.

En rekke ryktebilder og påstander om telefonen har også gått, og vi blir ikke overrasket om vi får se funksjonalitet som likner den du finner i Apples iPhone X. Her er nemlig maskinlæring og kunstig intelligens en del av pakka - i så stor grad at det er bygget inn i prosessoren som regnes som sikkerstikk for den nye modellen; Kirin 970.

Pris, endelig slippdato og mye mer får vi antakeligvis den 16. oktober.

I mellomtiden finner du en nylig ryktesak her, og testen av Mate 9 Pro fra i fjor her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen