Her kaster de 30 tonn stål ved hjelp av elektromagneter

Den amerikanske marinen tester nye katapulter for hangarskipene sine.

Den amerikanske marinen tester i disse dager ut et nytt katapultsystem for hangarskipene sine, og har nylig foretatt en vellykket utskyting av en såkalt «vektslede» på omtrent 30 tonn. 

På hangarskip som bærer med seg tyngre jagerfly er et katapultsystem nødvendig for å assistere flyene idet de tar av, siden rullebanen på hangarskipene er for korte til at flyene alene når den nødvendige hastigheten for å lette. Dagens system baserer seg på damp under kraftig trykk, mens det nye systemet, kalt EMALS (electromagnetic aircraft launching system) baserer seg på kraftige elektromagneter.

Mindre vedlikehold

En fordel med dette systemet skal være at det gir en jevnere akselerasjon, og sliter mindre på hangarskipet.  Det vil også være billigere i drift, da det krever mindre vedlikehold og mindre ferskvann, som hangarskipene må utvinne fra saltvann. En energikrevende prosess som altså vil kunne reduseres med det nye systemet.

Ikke noe jagerfly akkurat, men et sted må de jo begynne.
Ikke noe jagerfly akkurat, men et sted må de jo begynne. Foto: U.S. Navy / YouTube

EMAL-systemet bruker en lineær induksjonsmotor som bruker elektrisitet til å lage et magnetfelt rundt jagerflyet som skal sendes opp. Med en lengde på 91 meter, kan systemet få et 45 tonn tungt fly opp i en hastighet på 240 kilometer i timen, før hangerskipets rullebane altså tar slutt.

Vektsleden i videoen veier omtrent 7,5 tonn mer enn et jagerfly av typen F-35 , og er langt fra like aerodynamisk bygget. Når den går rett i vannet med et kjempeplask er det ikke på grunn av at noe har gått galt, det er snarere bare en konsekvens av at de i de tidlige testfasene prøver systemet ut med noe annet enn et jagerfly til milliarder av kroner. Det vil si, systemet er allerede testet ut med fly, men da på land, slik at konsekvensene av en feil ville blitt at flyet rullet videre nedover rullebanen, og ikke bare gikk rett i vannet.

Også de lynraske, japanske svevetogene bruker elektromagnetisme; her kan du lese mer om hvordan det fungerer »

(Kilder: U.S. Navys YouTube-kanal, Wikipedia (1), Wikipedia (2), via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen