Dette er Falcon 9-raketten under landingen.
Dette er Falcon 9-raketten under landingen. (Bilde: SpaceX)

Her gjør SpaceX-raketten den historiske landingen

Se videoen av Falcon 9-raketten som lander på fast grunn for første gang.

Tesla-grunnleggeren Elon Musk sitt romselskap SpaceX har satt seg som mål å utvikle en rakett som kan lande seg selv etter å ha blitt brukt til oppskytning, noe som potensielt kan revolusjonere romfarten ved å gjøre utskytningene langt rimeligere.

Så langt har forsøkene med teknologien bestått i å lande rakettene på spesielle lektere på sjøen, noe som hittil ikke har gått så bra. For litt siden kunne vi melde at SpaceX ville prøve å lande raketten på fast grunn, og nå er forsøket gjennomført.

Ble direktesendt

Forsøket ble utført natt til tirsdag norsk tid ved Cape Canaveral i Florida, og ble en stor suksess. Det første trinnet av SpaceX' Falcon 9-rakett landet trygt på et eget landingsfelt få minutter etter oppskytningen.

Landingen fra en annen vinkel.
Landingen fra en annen vinkel. Foto: SpaceX

SpaceX-sjefen Elon Musk kunngjorde den vellykkede landingen i en egen Twitter-melding kort tid etter at begivenheten var et faktum. Hele seansen ble dekket i en timelang direktesending som nå kan ses i sin helhet på YouTube og hos SpaceX' hjemmeside.

Historisk

Dette er altså første gangen at SpaceX har klart å foreta den vanskelige, vertikale landingen av det første rakettrinnet, etter flere mislykkede landinger på flytende plattformer. Begivenheten regnes som historisk, og kan få store konsekvenser for romfarten fremover.

SpaceX' oppdrag denne gangen var å frakte 11 kommunikasjonssatelitter ut i rommet på oppdrag fra Orbcomm, som bekreftet den vellykkede oppskytningen på sine egne hjemmesider.

Under kan du se videoen fra oppskytningen. Selve landingen av Falcon 9-raketten starter på cirka 32:30.

Elon Musk har også store planer for Mars: Slik vil han legge forholdene til rette for liv på den røde planeten »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen