TATT: Breiflabben filmet på 340 meters dyp etter at den er fanget av armen til en ROV. Du kan se videoen nederst i saken. (Bilde: Stavanger Subsea)

Her går fisken i robotfella

340 meter under overflaten trodde breiflabben at den var trygg. Så feil kunne den ta.

- Vi har nettopp hatt breiflabb til middag, sier en fornøyd Kjetil Andersen i Stavanger Subsea til Nettavisen søndag kveld. Dypvannsfisking av breiflabb med ROV, eller «Remote Operated Vehicle» er vanlig fritidsaktivitet for mange piloter på norsk sokkel.

De fjernstyrte fartøyene gjennomfører ulike arbeidsoppgaver på havbunnen på norsk sokkel. ROV-ene har en robotarm som fjernstyres og som kan utføre en rekke oppgaver. Mellom arbeidsøktene brukes disse armene til å fange fisk.

Hobby

ARBEIDSVERKTØY: En ROV undersøkels om bord på det norske fartøyet Seabed Worker.
ARBEIDSVERKTØY: En ROV undersøkels om bord på det norske fartøyet Seabed Worker.Foto: Evaristo

- Dette er en hobby i miljøet. Breiflabben har ingen naturlige fiender så den blir ikke skremt av ROV-ene. De finner seg en plass på strukturene på havbunnen og kan bli liggende der i døgn etter døgn å vente på fisk, forklarer Andersen.

Når de fjernstyrte kjøretøyene dykker ned til havbunnen under oljeplattformene så ligger med andre ord breiflabbene nærmest klare til å bli plukket.

Personen som plukket breiflabben på videoen heter Eirik Fiskum og er ROV-pilot for Stavanger Subsea.

- Det var etter vi var ferdig med en operasjon på en rigg i Nordsjøen og hadde litt tid til overs, sier Fiskum til Nordlys.

- Jeg har tatt noen breiflabb noen ganger, men det du ser på videoen er den første. Av og til blir det litt ekstra tid til overs.

Du kan bli pilot

Foto: Stavanger Subsea

Fiskum er en av ROV-pilotene til Stavanger Subsea og sier til Nordlys at han trives godt i jobben. - Det er en svært variert jobb og anbefales. Det er noe nytt hele tiden, sier 29-åringen fra Tromsø til Nordlys.

Andersen sier til Nettavisen at de nå skal søke etter lærlinger som ønsker å bli lært opp til et yrke som ROV-pilot. Har du en teknisk bakgrunn og ønsker et yrke som ROV-pilot offshore kan du kontakte Kjetil Andersen her for mer informasjon.

Her kan du se videoen av undervannsfisking. Vi anbefaler at du ser videoen med lyd:)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen