Her går en lam rotte ved hjelp av en datamaskin
(Bilde: MIT)

Her går en lam rotte ved hjelp av en datamaskin

Forskere utførte oppsiktsvekkende eksperiment.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Datateknologi kan brukes til så mangt, og blant de mest nyttige bruksområdene er muligheten til å avhjelpe menneskelige lidelser eller funksjonshemminger.

Nettstedet Technology Review skriver nå om et temmelig oppsiktsvekkende eksperiment utført av en gruppe sveitsiske forskere, som potensielt kan ha enorm betydning for mennesker med lammelser i kroppen.

Eksperimentet gikk ut på å bruke datateknologi til å kompensere for hjernens manglende evne til å sende signaler til leddene, som er det lammelser i korte trekk er.

Fikk lamme rotter til å gå

I rollen som testsubjekter brukte forskerne lamme rotter, som de opererte inn elektroder i den nedre delen av ryggmargen som stimulerer leddene med elektriske signaler.

I seg selv er dette imidlertid ikke nok til å produsere kontrollerte, regelmessige bevegelser som er nødvendige for å kunne bruke beina til å gå på egen hånd, så derfor kom sveitserne opp med en fiffig løsning.

Forskerne matet nemlig et dataprogram med bilder av rottene mens de ble stimulert av de elektriske signalene. Dette programmet ble brukt til å justere den elektriske stimuleringen på en slik måte at det ble produsert synkroniserte steg og en normal gange.

Kan hjelpe mennesker

De lamme rottene i eksperimentet var i stand til å gjennomføre minst tusen steg, og klarte også å navigere opp små trapper som forskerne hadde satt opp.

Det har blitt eksperiment med elektrisk stimulering av ryggmargen på mennesker tidligere, men da har stimuleringen blitt kontrollert manuelt, noe som gjør det vanskelig å produsere automatiske, gjentakende bevegelser. Med det nye, sveitsiske konseptet er dette altså mulig.

Forskerne håper å kunne prøve ut metoden på en menneskelig pasient en gang neste år, men understreker samtidig at teknologien ennå har langt igjen før den kan faktisk kan brukes til å gi lamme mennesker tilbake evnen til å gå på egen hånd.

USA vil installere databrikker i hjernen til soldater: Deler ut store summer for å utvikle teknologien »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen