Her går det galt idet Falcon 9-raketten prøver å lande
Teknofil
(Bilde: Spacex)

Her går det galt idet Falcon 9-raketten prøver å lande

Elon Musk avslørte rakettens eksplosive død.

Elon Musks romfartsselskap SpaceX har i lang tid jobbet med å lage raketter som skal kunne lande vertikalt. I helgen skjøt de opp den nyeste versjonen av romraketten, Falcon 9, og hadde to mål i sikte: Det første var å forsyne romstasjonen ISS med en del materialer, som mat og forsinkede julepresanger. Den andre var å lande selve romraketten igjen på Jorden, slik at den kunne bli brukt igjen til andre oppdrag.

Romkapselen kom seg trygt opp til romstasjonen, men raketten klarte seg ikke like helskinnet. Den kom seg helt til den flytende lekteren ute i Atlanterhavet, som er spesialdesignet for å ta imot raketten, men rett før landing feilet stabiliseringsfinnene på siden av raketten. Det gjorde at den landet for hardt på plattformen, og hele raketten veltet.

Avslørte endelig bildene

Frem til nå har ikke SpaceX sluppet verken video eller bilder fra den dramatiske landingen. Det var imidlertid før spillutvikleren John Carmack, kjent som mannen bak skytespill-klassikeren Doom, gratulerte Musk på twitter:

Elon Musk svarte raskt, og sa at bildene bare ba om å bli delt. Kort tid etterpå dukket det opp fire bilder: 

Prøver igjen snart

SpaceX  har ikke gitt opp forsøket på å lande en romrakett, og vil prøve igjen om tre uker. De har allerede sagt at de tror de har løst problemet med finnene, ved å fylle på 50 prosent ekstra hydraulikkvæske.

Skulle de faktisk klare å gjenbruke en romrakett, vil det være et historisk øyeblikk. Det kan bli starten på en tidsalder med langt billigere romreiser. 

Her kan du se hvordan det ser ut når raketten faktisk lander: 
Se «Grasshopper» lette og lande vertikalt »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen