Her forklares universet på bare åtte minutter
(Bilde: YouTube)

Her forklares universet på bare åtte minutter

Kjent forsker oppsummerer hvordan «alt» ble til.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes mye i teknologiverden som er vrient å få skikkelig tak på, som for eksempel virkemåten til kvantedatamaskiner, noe som gjerne gir opphav til pedagogiske, oppklarende videoklipp på nettet.

Selve universets tilblivelse må kanskje sies å være enda vanskeligere å forstå, men nå finnes det et relativt lettfattelig klipp som forklarer også dette – og det på bare åtte minutter. Klippet er lastet opp på YouTube-kanalen MinutePhysics.

Dannet fra ekstreme forhold

«Læreren» i det nye videoklippet er den kjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson, den tidligere programverten for vitenskapsserien «Cosmos», som for øvrig skapte kontroverser blant religiøse i USA.

Den kjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson forteller deg hvordan universet ble til på åtte minutter.
Den kjente astrofysikeren Neil deGrasse Tyson forteller deg hvordan universet ble til på åtte minutter. Foto: National Geographic Channel

I videoen, som har fått navnet «A Brief History of Everything», forklarer Tyson hva som skjedde helt i begynnelsen da universet ble dannet for cirka 13,7 milliarder år siden, og hvordan det utviklet seg videre derfra. Hvordan biologisk liv, inkludert mennesker, oppstod er også tatt med.

Helt i begynnelsen var all masse, energi og rom ifølge Tyson konsentrert i ett, enkelt punkt som var tusen milliarder ganger mindre enn tuppen på en nål. På det tidspunktet var temperaturen ufattelig høy, nærmere bestemt 1030 Kelvin.

Utvidet seg og kjølte seg ned

Dette gjorde at de grunnleggende kreftene i universet; gravitasjon, elektromagnetisme og den sterke og svake kjernekraften – utgjorde én enkelt helhet, og de fysiske lovene slik vi kjenner dem i dag eksisterte ikke.

Etter hvert begynte universet å utvide seg samtidig med at temperaturen sank, noe som førte til at kreftene separerte seg fra hverandre. Dette dannet igjen grunnlaget for de fysiske lovene. Resten av den fascinerende forklaringen kan du altså i YouTube-klippet, som du også finner under.

Det gjøres stadig fremskritt i utforskningen av universet: Nå har menneskeheten omsider vært i nærkontakt med Pluto »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen