Her fikser de PC-en din

Her fikser de PC-en din

PC-reperatørene gir deg tips for å holde maskinen din borte fra verkstedet.

Avdelingsleder Wiggo Sørensen hos InfoCare forteller hvordan man unngår verkstedet med et par enkle huskeregler.
Avdelingsleder Wiggo Sørensen hos InfoCare forteller hvordan man unngår verkstedet med et par enkle huskeregler.

I et halvannonymt bygg utenfor Kongsvinger ligger Norges største PC-verksted. Det er hit maskinene sendes når det er noe fysisk feil på maskinene, som ikke handler om programvarefeil. Hvert eneste dag repareres det her over 450 datamaskiner fra de aller fleste merkene på markedet.

Dette er med andre ord stedet du ikke ønsker å ha noe kontakt med, fordi det betyr at det er noe galt med PC-en din.

Og ifølge verkstedets avdelingsleder Wiggo Sørensen er svært mye av det de får inn feil som rett og slett skyldes brukeren.

Støv, støv, støv

– En av de vanligste feilene vi får inn er maskiner som skrur seg av i tide og utide som følge av overoppheting. Maskinenes vifter og kjølesystemer fylles med støv som gjør at nedkjølingen av komponentene ikke fungerer. I første omgang vil det føre til at maskinen skrur seg av, men det kan også føre til at andre komponenter ødelegges, sier Sørensen til Side3.

Han mener at man regelmessig bør sørge for å støvsuge ut det støvet man klarer fra maskinen.

– Å blåse støvet inn i maskinen hjelper ikke. En bør fortrinnsvis få suget ut støvet, og avhengig av hvor støvet sitter blåse det vekk med høytrykksluftsbokser, sier Sørensen.

Maskiner i hauger og lass venter på service.
Maskiner i hauger og lass venter på service.

På stasjonære datamaskiner har en som regel relativt god tilgang inn i maskinen, noe som gjør dette enkelt. På bærbare maskiner er det derimot ikke mye du kan åpne uten at det går på bekostning av garantien. Sørensen anbefaler likevel at man gjør så godt man kan med rensingen.

Å unngå å bruke PC-en i støvete omgivelser er også en klar anbefaling fra PC-eksperten. Laptopen bør holdes unna senga, og det er heller ingen spesielt god idé å ha laptopen rett på fanget. Sistnevnte er ikke hovedsakelig på grunn av støv, men at beina ofte sperrer for maskinens vifteløsninger.

Sprut og søl

En annen gjenganger på verkstedet er folk som har sølt vann, kaffe og brus oppi tastaturet.

– En del nye maskiner har et visst system for å forsøke å skjerme de viktige komponentene i maskinen hvis dette skjer, men væske har en tendens til å komme seg inn over alt. Skjer dette anbefaler vi å kutte strømmen så fort som mulig, for væske og strøm er en svært dårlig kombinasjon. Er det bare vann som har kommet oppi kan du være heldig slik at det bare fordamper, men farene for feil som dukker opp etter hvert er likevel store, sier han.

– Enda verre er det når det er snakk om kaffe, og spesielt brus. Havner det oppi maskinen må man som regel bytte hele hovedkortet, sier avdelingssjefen.

I tillegg kan det være flere andre komponenter som tar kvelden, noe som gjør at søl med drikke fort kan være dødsstøtet som gjør det billigere å kjøpe ny maskin enn å reparere.

Dette er ingen heldig situasjon.
Dette er ingen heldig situasjon.

Han forteller at de har fått inn PC-er som har vært overkjørt, mistet i vannet, nedspydd – og ikke minst der skjermen har blitt gjennombrent.

– Det er faktisk ganske fort gjort. En bøyer skjermen litt lenger tilbake når man sitter og jobber, og tenker ikke på at det står et stearinlys på bordet. Da går det fort, sier Sørensen, og påpeker at det å bytte en skjerm på en bærbar PC i mange tilfeller er dyrere enn å kjøpe en ny PC.

Deler av maskinene som kommer inn på én dag.
Deler av maskinene som kommer inn på én dag.

Det er også en anelse vanskelig å forsøke seg på garanti- eller reklamasjon hvis du har satt fyr på din egen PC...

Backup og SSD

Ikke overraskende er harddiskkræsj en relativt vanlig problemstilling for verkstedet. Harddisker er den eneste mekaniske komponenten grunnkomponenten i maskinen. De kan ta kvelden på egen hånd av slitasje, eller de kan takke for seg hvis de får støt.

– Folk har heldigvis blitt flinkere til å ta backup nå enn tidligere, så det er færre som mister masse. Vi kan hente tilbake informasjon relativt billig om maskinen er fysisk uskadet, men det blir svært dyrt hvis for eksempel skrivehodet er ødelagt. Da må det sendes til IBAS, sier avdelingssjefen.

De siste årene har det blitt stadig mer vanlig med såkalte SSD-disker, som er harddisker som benytter seg av flashminne fremfor roterende metallplater. Disse har ingen bevegelige deler, og er derfor både raskere, stillegående og betydelig mer robuste enn tradisjonelle harddisker. Til gjengjeld er det dyrere og de har oftest mindre kapasitet.

– SSD er foreløpig relativt nytt, men vi opplever veldig lite problemer med disse, så om en frykter harddiskkræsj eller vet at maskinen kan behandles røft, kan det være en god investering, sier Sørensen.

Har du måttet sende inn din bærbare datamaskin for slike problemer? Del gjerne med deg erfaringene dine i kommentarfeltet under.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen