Tidligere jobbet han med full konsentrasjon i dager i strekk til han brøt sammen. I Aspergerbedriftene får han strukturert hverdagen sin. Han ønsker å være anonym.
Tidligere jobbet han med full konsentrasjon i dager i strekk til han brøt sammen. I Aspergerbedriftene får han strukturert hverdagen sin. Han ønsker å være anonym. (Bilde: Bjarne Jullum)

Her får de med Aspergers hjelp ut i IT-livet

Aspergerbedriftene satser på programmerere med syndromet.

Folk med Aspergers syndrom er normalt intelligente, mange er i den øvre halvdelen på intelligensskalaen, og noen av dem er skikkelig nerder. Blant de sistnevnte finner vi personer med enorme kunnskaper innen sitt felt.

Dette sier Bjarne Jullum. Han er daglig leder for Aspergersbedriftene, som arbeider for å få folk med diagnosen ut i arbeid.

Aspergers syndrom er en diagnose innen autismespekteret. Mange av de som har fått diagnosen er svært kompetente, spesielt i ting som har med IT og ingeniørfag å gjøre, og de er svært grundige og detaljorienterte. Likevel faller de ofte gjennom i det ordinære arbeidslivet.

Bjarne Jullum er daglig leder i Aspergerbedriftene.
Bjarne Jullum er daglig leder i Aspergerbedriftene.Foto: Aspergerbedriftene

Tar alt bokstavelig

– Problemet er at de ofte har store problemer med den sosiale kompetansen. Selv om det er gradsforskjeller mellom de forskjellige med Aspergers syndrom, viser syndromet seg ofte ved at de er veldig konkrete i tankegangen. De kan ta ting helt bokstavelig, og kan ha problemer med tale i overført betydning.

I en bedrift kan dette være problematisk. De kan ha gode karakterer og være flinke i jobben, men når det kommer til den konkrete jobbsituasjonen møter de ofte veggen.

– Mange kommer i ordinær jobb, men den sosiale kompetansen er dårlig. De kan være helt rigide, ta ting bokstavelig, og ikke forstå det sosiale spillet. Misforståelser oppstår lett. Kollegaer begynner å irritere seg, og man har det gående, sier Jullum.

Han påpeker at selv om mange av dem sliter med manglende grunnleggende sosiale ferdigheter, betyr det ikke at de ikke kan gjøre nytte for seg i arbeidslivet. Det dreier seg ofte om folk som er svært dyktige på logisk resonnement og på å tenke i systemer, og som kan gjøre en utmerket jobb om forholdene er lagt til rette for dem.

Vi hører at utenlandske dataselskaper utnytter de spesielle ferdighetene deres og hjelper dem å fungere. For eksempel i Silicon Valley der forekomsten av Aspergers syndrom er større enn vanlig. Kjenner du til noe liknende i Norge?

– Ja, jeg vet om noen slike selskaper i Norge. Jeg vet at en del har lagt forholdene til rette for at ansatte med diagnosen kan fungere. Det er ikke så mye som skal til, bare at omgivelsene tar hensyn. Generelt er veldig få med Aspergers syndrom i jobb, sier Jullum.

Høy faglig kompetanse

Tilrettelegging og hensyn er ideen bak Aspergerbedriftene, som skal skape arbeidsplasser der folk med syndromet og datainteresse kan fungere. Hittil er en bedrift etablert i Kongsberg og flere er under utvikling. Jullum presiserer at det over hodet ikke dreier seg om noen vernet bedrift, men at de skaper et miljø som tar hensyn til de spesielle personlighetstrekkene som mennesker med Asperger syndrom har.

I sommer fikk Aspergerbedriftene lokaler hos  hos Det Norske Myntverket på Kongsberg .
I sommer fikk Aspergerbedriftene lokaler hos hos Det Norske Myntverket på Kongsberg .Foto: Bjarne Jullum

– I prinsippet er det eneste som skiller oss fra en ordinær databedrift er at de ansatte har fått diagnosen. Ledelsen fører dialogen med kundene og legger det fram for programmererne. Bedriften lager blant annet dataløsninger for kunder. De kommer med et problem som skal løses og vil ha et program som gjør det.

Kompetansen i bedriften er det ingenting å si på:

– Mange med diagnosen har høyere teknisk utdannelse. Nå jobber det én hos oss som er ingeniør, og vi har to programmerere som er dyktige på Java, fortsetter Jullum.

– Styrken deres er at de er så nøyaktige og utholdende. Vi andre går trett etter en stund, spesielt i en repeterende jobb, og det vi gjør vil etter hvert bli unøyaktig. De er ekstremt nøyaktige hele tiden og gir seg ikke før det virker som det skal.

Ekstremt utholdende

Jullum trekker fram ingeniøren som et typisk eksempel på en med syndromet. Han jobbet tidligere i romfartssenteret på Kongsberg. Problemet hans var ikke primært det sosiale, men at han hadde problemer med å strukturere døgnet. Hadde han en problemstilling å jobbe med, kunne han stå på med fullt fokus døgnet rundt for å komme i mål.

– Slik fortsatte det over lang tid. Han jobbet døgnet rundt og slet seg ut. Til slutt sa det pang, og han brøt sammen. Han var utenfor arbeidslivet i mange år før han kom til oss. Nå fungerer han godt. Vi legger vekt på at det bare skal jobbes på dagen og innenfor en gitt arbeidstid.

– Her jobber det 5 ansatte med Aspergers syndrom, de trives, og kjemien er god. Vi har litt latter og humor også. De kan selv se humoren i diagnosen, avslutter Jullum.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen