Her er virkelighetens mini-Transformer

Milli-motein ser ut som noe tilfeldig skrap, men representerer et stort potensial for framtiden. (Bilde: MIT)

Her er virkelighetens mini-Transformer

Kan revolusjonere robotikk og beskrives som «robotenes svar på sveitserkniven».

Er det noen roboter som har en hærskare av fans, så er det Transformers. De fiksjonelle, mekaniske romvesenene fascinerer der de endrer form fra bil til illsinte kranglefanter i kjempemessig robotform.

Nå kan det se ut som vi er på vei til å få Transformers i virkeligheten. Roboten Milli-motein blir nemlig kalt «robotenes svar på sveitserkniven», og kan endre seg til en rekke ulike fasonger.

Inspirert av proteiner

Den bittelille roboten ser kanskje ut som noe tilfeldig skrap fra nærmeste søppelfylling, men den MIT-utviklede Milli-motein byr på noe langt mer avansert og interessant enn illeluktende søppel.

Milli-motein er satt sammen av ordene «millimeter» og «protein», og dette sikter til den fysiske størrelsen og det faktum at roboten er inspirert av hvordan proteiner kan danne ekstremt kompliserte strukturer.

Roboten er satt sammen av metallringer og andre småting, og de spesialdesignede motorene kan bli instruert til å bevege seg i visse vinkler. De kan til og med holde posisjonen selv om strømmen er skrudd av.

– Det er i praksis en endimensjonal robot som består av en sammenhengende linje. Den har ingen vanlige bevegelige deler, og kan dermed bøyes til vilkårlige former, sier Neil Gershenfeld ved MIT i en pressemelding.

Framtidens roboter

Forskerne satser på å gjøre strukturen sterkere, slik at den kan kobles sammen med dyrere og mer kraftig drivverk. Denne lille Transformeren kan med andre ord føre til større roboter som endrer form, og dermed er i stand til å utføre ulike funksjoner etter behov.

Formendrende roboter kan være en mer framtidsrettet idé enn roboter med fast form, og det vil i tillegg bli billigere å produsere, mener forskerne ved MIT.

Se en video som forklarer litt mer av prinsippet bak roboten på YouTube:


(Kilde: MIT News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen