(Bilde: Georgia Tech, Kinja)

Her er verdens minste maleri

«Mini Lisa» er mindre enn et hårstrå.

Mens enkelte objekter kan kalles verdens største, er det heller ikke manko på ting i den motsatte enden. I serien «verdens minste» har vi nå fått et klassisk kunstverk, i form av en kopi av Leonardo da Vincis berømte mesterverk «Mona Lisa».

Kopien heter «Mini Lisa», og er bare 30 mikrometer bred. Som bildet av mauren ovenfor viser, er dette temmelig lite – eller cirka én tredjedel av tykkelsen på et menneskehår.

Varmekontroll

Mini Lisa er skapt av forskere ved det amerikanske universitetet Georgia Institute of Technology, og de benyttet en teknikk kalt termokjemisk nanolitografi for å «male» de ørsmå pennestrøkene.

Ved å kontrollere varme på et mikroskopisk nivå, klarte forskerne å påvirke den kjemiske strukturen på en overflate. Mer varme ga en lysere gråtone og omvendt, og med nok fikling ble resultatet noe gamle Leonardo kunne ha vært stolt av.

Prosjektet er ikke bare for moro skyld, ettersom det illustrerer hva forskere kan få til med avanserte kjemiske reaksjoner på mikronivå. I framtiden kan dette for eksempel ha innvirkning på utviklingen av nanoteknologi.

Se denne i samme slengen:
Dette er verdens minste film »

Foto: Georgia Tech

(Kilder: Popular Science og io9)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen