Taxien fløy ikke veldig høyt, men den kom seg i det minste opp.
Taxien fløy ikke veldig høyt, men den kom seg i det minste opp. (Foto: Airbus/Vahana)

Her er verdens første flyvende taxi i aksjon

Airbus har gjennomført den første testingen av «Vahana».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har ennå ikke sett noe til de flyvende privatbilene fra science fiction-filmene, men flyvende taxier er en annen historie. I fjor sommer meldte vi at flyprodusenten Airbus jobbet med et flyvende taxikonsept, og nå meldes det at den første vellykkede testingen er unnagjort.

Den 31. januar ble Alpha One, som farkosten heter, sendt opp i luften for første gang og trygt satt ned på bakken igjen. To år med planlegging og bygging ligger bak begivenheten, som Airbus beskriver som en stor milepæl.

Fem meters høyde

Den første testen var riktignok ganske forsiktig, og farkosten svevde kun i en høyde på fem meter i 53 sekunder, men poenget i denne omgang er kun å demonstrere at konseptet faktisk fungerer.

Illustrasjonsbilde som viser hvordan taxien skal brukes av passasjerer. Bilde: Airbus

Den flyvende taxien er et propelldrevet, elektrisk fartøy som bruker åtte rotorer til å lette og lande vertikalt. Fartøyet er helt selvdrevet, og meningen er at brukere skal bestille og betale for de flyvende taxiene ved hjelp av en mobilapp, litt som med Uber, hvorpå taxien vil lande på egne landingsplasser.

Fartøyet skal komme seg til disse landingsplassene på egen hånd mens kunden tar en vanlig taxi eller Uber, slik at Vahana-taxien er klar til avgang straks kunden ankommer landingsområdet. Deretter vil taxien følge en forhåndsdefinert rute til destinasjonen som kunden har valgt.

Alpha One, farkosten som ble testet denne gangen, har ytre dimensjoner på 6,2 x 5,7 x 2,8 meter og veier 745 kilogram uten passasjer. I tiden fremover skal teknologien gjennom gå ytterligere testing, og det vil nok ennå gå en stund før vi får se en bred kommersialisering av konseptet, men nå er det i det minste på vei.

Mer informasjon kan du finne på prosjektets hjemmeside.

Det futuristiske Hyperloop-toget har også gjort fremskritt »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen