TEST: Her er ukens anbefalte apper
Test

Her er ukens anbefalte apper

Forfatter i en fei

«Selvskrevet er velskrevet,» leste jeg i en bok en gang. Det var i en e-bok jeg hadde skrevet selv.

Wattpad er et skrivesamfunn for gratis deling av fortellinger, fan fiction, oppskrifter, noveller, skisser til bøker og ferdige bøker, blant annet flere tusen klassikere. Appen har vært tilgjengelig på Android og iPhone en stund, og nå er også en Windows Phone-versjon ute. Dette skrev vi om appen i fjor:

Du kan tenke på det som et skriveakademi på nett. De aller fleste på Wattpad er vordende skribenter og forfattere, men også etablerte forfattere som Paolo Coelho og Margaret Atwood er medlemmer. Du kan kommentere, gi ris og ros, og til og med skrive egne fortellinger rett i appen. Når du har lastet ned Wattpad og starter den, må du registere deg. Underveis må du skrive inn fødselsdatoen, slik at appen lettere kan gjette hva du liker, og så velger du tre bøker som ser interessante ut i en liste. De to første er bøker av eller om Isac Elliot og Justin Bieber, så jeg lurer på om jeg kan ha skrevet inn et litt for ferskt fødselsårstall. Mange av de norske fortellingene har et visst dagbok-preg, andre kan være svært frilynte. I biblioteket ditt kan du søke etter andre bøker, fortellinger og skisser. Du kan velge mellom 10 millioner gratis bøker og fortellinger. Du kan også velge å få meldinger om når bøkene du leser og kommenterer, blir oppdatert.

Har du en forfatter i magen, bør det være en som ikke er redd for å få kommentarer, men både du og alle andre brukerne er anonymisert. Og blant Wattpad-brukerne er de fleste konstruktive og hjelpsomme, slik at skrivesperrespøkelset kan holdes på en applengdes avstand.

Wattpad 

Format: Android, iOS og Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til Android »  Last ned til iPhone »  Last ned til Windows Phone » 

Fly og bli vis

 

 

Kunne du tenke deg at kaptein Larsen ga mer info på høyttaleren enn «Vi flyr nå over Bratislava»?

 

Endelig får vi fikle med smarttelefonen i lufta, men det er tryggest å laste ned det meste du trenger på forhånd, for nettforbindelsen på fly kan være sketchy i beste fall. GPS-en kan brukes til mer enn å logge usannsynlig raske og luftlinjede "joggeturer" i Runkeeper.

Flyover Country er en app som gjør det mulig å sjekke hva du passerer når du er ute og reiser med fly. I luften har du god tid til å fordøye informasjon om landene du passerer i vanvittig fart, mens maten som regel ikke glir ned eller fordøyes i fullt så høy fart. Men det glemmer du mens du sjekker lokasjoner for fossiler, byer, vulkaner, sjøer og fjelltopper.

Når du starter appen, får du en rask innføring i bruk av appen. Turene kan du laste ned på forhånd. Logisk nok skal du angi to punkter på et verdenskart, og deretter velge hvor mye informasjon du trenger. Informasjon om land, fossiler og geodata hentes fra Wikipedia, Neotoma og Macrostrat. Jo mer info, desto større datamengde må lagres. En langtur i Europa krever likevel ikke mer enn knappe 100 MB, så de fleste har plass til en del reiser.

Når du så trykker på papirfly-symbolet, kan du sjekke hva som befinner seg under flyet til enhver tid under reisen. Appen kan også brukes under bil- eller sykkelturer. I så fall endrer du turmodus i menyen, der du også kan slå av eller på GPS-en.

Flyover Country

Format: Android og iOS
Pris: Gratis

Last ned til Android »  Last ned til iPhone »

 

Været anno 1983

 

 

 

Alle snakker om været, så de fleste trenger å fylle på med stadig nye vær-apper.

 

Moderne vær-apper har utviklet seg, og de peneste av dem får deg til å ignorere dårlige værmeldinger i så stor grad at du risikerer å gå smilende forbi papaplyen på vei ut døra i øsende regnvær. Andre apper er ikke så nøye på det når det gjelder utseendet, men tar igjen når det kommer til funksjonalitet. Noen mener likevel at man har gått for langt når man distribuerer en app som viser deg været i 8-bitsversjon.

Nostalgien river i meg når jeg har lastet ned 8-Bit Weather og starter den opp. Hvor gjorde jeg av NES-konsollen? 8-Bit Weather var neppe klar for å skinne på 80-tallet. Det var jo alltid fint vær inne, og med en stabel 8-bitsspill i hus, kunne man godt holde seg innomhus når det var uvær. Eller pent vær.

Når du starter appen, bruker den herlig lang tid på innlasting. Deretter følger korte, konsise og pikselerte instruksjoner om hvordan appen brukes. Været rundt borgen (ditt hjem er din borg) er omtrent slik det ser ut hvis du gidder å kikke ut av vinduet. Så kan du sveipe ned værvarselet fra time til time, og deretter en uke framover. Klikker du på lokasjonen din oppe til venstre, kan du legge til nye steder der du vil sjekke været.

Ja da, det fins mange vær-apper som er langt penere enn 8-Bit Weather.

Men fins det noen kulere? 

8-Bit Weather

Format: Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til Windows Phone »

Vanskelig, men utrolig givende

I Winterstate så skal du samle og styre en hær i kamp mot andre. Menneskelige tropper er imidlertid byttet ut med ulike kjøretøy, og det er opp til deg å samle sammen de beste slik at du får kjempet tilbake kontrollen over et postapokalyptisk Amerika.

Du starter med en liten bil, men utover i spillet låser du opp fem ulike typer kjøretør, alle med sine roller å fylle. Noen av de tåler mye skade og skal stå fremst, mens andre er som artilleri og skal kun gjøre skade på fiendens enheter.

Spillet blir vanskelig litt vel fort, uten helt å forklare spilleren hva de burde gjøre, og akkurat her burde utviklerne ha tatt seg tid til å forklare ting litt bedre for nye spillere. Men når man først får taket på hvordan ting fungerer skjuler det seg et solid og vakkert strategispill her.

Winterstate

Format: iOS, Android

Last ned til OS » 
Last ned til Android »

Ukens mobilspill er hentet fra artikkelen «Månedens ti anbefalte mobilspill» hos vårt søsternettsted Gamer.no. Se de ni andre spillene her »

På jakt etter flere apper?
Sjekk alle våre anbefalte apper på denne samleside

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen