Her er Titan – Nvidias heftigste skjermkort
(Bilde: Varg Aamo, hardware.no)

Her er Titan – Nvidias heftigste skjermkort

Akkurat nå har Nvidia lansert en helt ny toppmodell.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som vi tidligere kunne melde har Nvidia lenge jobbet mot en lansering av sitt neste skjermkort, som kunne skje denne måneden. Nå er ventetiden over, og vi kan endelig bekrefte alle detaljene rundt det etterlengtede Nvidia GeForce GTX Titan.

– Dette er vår mest komplekse brikke noen gang. Absolutt alt ved GTX Titan er av det aller beste. Det har den beste kjølingen, og den beste ytelsen, forteller Benjamin Berraondo hos Nvidia i en telefonkonferanse.

Ekstremt mye raskere

Med 3-Way SLI byt Titan på uante mengder kraft.
Satt opp i 3-Way SLI byr Titan på store krefter – opp til det dobbelte av GTX 690 i Quad-SLI, sier Nvidia.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Dette blir da heller ikke noe billigkort. Veiledende pris i Norge er oppgitt til 7609 kroner inkludert mva., og kortet blir tilgjengelig i løpet av uka.

Alle resultater fra både våre og andres testresultater av GTX Titan er taushetsbelagt frem til torsdag klokken 15 norsk tid.

Vi har fått inn hele tre kort til vår test, men inntil vi publiserer denne, kan vi imidlertid si at Nvidia har vist oss noen imponerende grafer, som illustrerer det de mener kortet er godt for.

Blant annet viser det seg at det nye skjermkortet skal klarer å dra unna Crysis 3 med FPS-verdier over 30 prosent høyere enn et GeForce GTX 680 er i stand til.

Mens GTX 680-resultatet ligger rundt 36 FPS i full HD-oppløsning, med alt av detaljer på maks, skal det nye superkortet prestere nærmere 50 FPS. For å virkelig ta den helt ut viser Nvidia oss også et oppsett med tre GTX Titan i SLI-konfigurasjon, og Berraondo forteller at dette trolig er verdens raskeste spillsystem.

– FPS-verdiene på denne maskinen er opp til dobbelt så høye som med GeForce GTX 690 i Quad-SLI, når vi kjører på veldig høy kvalitet i oppløsningen 5760 x 1080 piksler og 4 x MSAA, hevder han.

Såpass rå krefter får du bruk for om du vil spille over flere skjermer.
Se hvordan du går frem for å spille over tre store skjermer »

– Ytelse og eleganse

Utvendig er GTX Titan bygd i aluminium og magnesiumslegering, med et polykarbonatvindu ned på kjølefinnene.
Utvendig er GTX Titan bygd i aluminium og magnesiumslegering, med et polykarbonatvindu ned mot kjølefinnene.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Det er imidlertid mer enn store krefter under panseret Nvidia kan fortelle oss om. Selskapet skriver i presentasjons-materiellet sitt at GTX Titan er konstruert for ytelse og eleganse, og vi er tilbøyelige til å være enige.

Over selve grafikkprosessoren, minnet og spenningsregulatorene, er det et fordampningskammer. Sammen med forlengede kjølefinner skal dette kjøle hele kortet svært effektivt.

Utvendig minner kortet om et GeForce GTX 690, men i motsetning til sitt dobbeltkjernede søskenbarn dumper GTX Titan sin overskuddsvarme ut av kabinettet.

Dette, kombinert med et relativt beskjedent strømforbruk, betyr lavere temperaturerer enn mange andre entusiast-skjermkort. Det er gode nyheter både for overklokkere og vanlige forbrukere.

Vil du se mer av Nvidias nye flaggskip-skjermkort?
Se 40 ferske bilder av GeForce GTX Titan i vårt bildegalleri »

Bittesmå supermaskiner

Selve grafikkprosessoren tar opp hele 551 kvadratmillimeter, men kortet er ikke overveldende stort til skikkelig flaggskip å være. Med dimensjonene 269 mm x 111 mm x 37 mm – inkludert PCI-kontakter – er det faktisk relativt kompakt.

Selv i søte lille Silverstone Sugo SG09B gikk det fint å få inn to GTX Titan.
Selv i søte lille Silverstone Sugo SG09B klarte vi fint å få plass til to GeForce GTX Titan.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Dermed vil GeForce GTX Titan kunne få plass i svært små kabinetter. Sammen med sine gode kjøleegenskaper, og ifølge Nvidia imponerende lave støynivåer, mener selskapet at Titans kompakte mål for første gang muliggjør skikkelige spill-PC-er med liten formfaktor.

– Hvis jeg skulle bygd meg en ny spillmaskin i dag er i alle fall ikke jeg i tvil. Jeg ville gått for et av disse svært små kabinettene, forteller Berraondo, og viser til mini-PC-er som knapt er stort høyere enn et vinglass.

Trenger du nytt kabinett?
Se vår samletest av over 40 kabinetter »

Bygd for entusiaster

De nærmeste dagene skal vi undersøke hva slags ytelse GeForce GTX Titan klarer å levere. Inntil da har vi i alle fall en rekke spesifikasjoner å by på, som sikkert vil glede entusiastene der ute.

Nvidias Titan-brikke har en smule mer regnekraft enn Intels råeste prosessor.
Nvidias Titan-brikke har en smule mer regnekraft enn Intels råeste prosessor. 4,5 SP TFLOPS og 1,3 DP TFLOPS er et betydelig hopp fra selv GK110-baserte Tesla K20X.Foto: Nvidia

Blant annet kan vi nå bekrefte at GTX Titan vil inneholde 2688 CUDA-kjerner, og komme med 6 GB grafikkminne på en 384-bits minnebus, i likhet med utregningskortet Nvidia Tesla K20X.

På spørsmål om TDP for GTX Titan, opplyser Nvidia at skjermkortet i høyden vil trekke 250 W.

Dette gjenspeiler den høyere kjernefrekvensen i Titan kontra Tesla K20X. Som standard vil denne nemlig ligge på 837 MHz, mot 732 MHz i utregningskortet.

Av andre tekniske detaljer har skjermkortet 75 prosent flere kjerner og teksturenheter enn GeForce GTX 680. En fyllrate på mer enn 187,5 gigateksler i sekundet, er på sin side mer enn 45 prosent raskere enn forrige flaggskip. I tillegg er minnebåndbredden økt til 288 Gbit/s, en økning på 50 prosent fra GTX 680.

Ny og heftigere boost

Av tilkoblinger kan Titan skilte med to DL-DVI-utganger, en HDMI-utgang, og en Displayport 1.2-utgang.
Av tilkoblinger kan Titan skilte med to DL-DVI-utganger, en HDMI-utgang, og en Displayport 1.2-utgang.Foto: Varg Aamo, hardware.no

GTX Titan har også støtte for boost-funksjonalitet, og denne har samtidig fått en solid ansiktsløftning fra hva vi er vant med. Selv om boost-frekvensen på kortet bare er oppgitt å være 876 MHz, forteller Nvidia at dette kun er en minsteverdi.

Selskapet har nemlig gjort betydelige forbedringer i sin boost-funksjonalitet, og lanserer nå GPU Boost 2.0. Dette er teknologi som først og fremst vil være relevant for Titan og senere skjermkort, og som kan vise seg å være omtrent like spennende som selve skjermkortet.

I akkurat Titan sitt tilfelle betyr den at boost-frekvensen altså er garantert å være minst de oppgitte 876 MHz, men Nvidia forklarer også at den på enkelte ekseplarer vil være så høy som 1200 MHz.

Bli med til neste side, så forklarer vi i detalj hva GPU Boost 2.0 er »

Spesifikasjoner:

Modell GeForce GTX 690 Nvidia Tesla K20X GeForce GTX Titan GeForce GTX 680
Grafikkprosessor 2 x GK104 GK110 GK110 GK104
Kjernefrekvens 915 MHz 732 MHz 837 MHz 1006 MHz
Boost-frekvens 1019 MHz - 876 MHz* 1058 MHz
Prosess 28 nm 28 nm 28 nm 28 nm
Minnefrekvens (eff.) 6008 MHz 5200 MHz 6008 MHz 6008 MHz
Minnemengde 4096 MB GDDR5 6144 MB GDDR5 6144 MB GDDR5 2048 MB GDDR5
Minnebusbredde 2 x 256-bit 384-bit 384-bit 256-bit
Streamprosessorer 2 x 1536 2688 2688 1536
Transistorer 2 x 3,45 mrd. 7,1 mrd. 7,1 mrd. 3,45 mrd.
Teksturenheter 2 x 128   224 128
ROP 2 x 32   48 32
Maks strømforbruk 300 W 235 W 250 W 195 W

* : Med lanseringen av GPU Boost 2.0 er dette en minsteverdi, og Nvidia oppgir at noen GTX Titan vil komme til å se boost-frekvenser helt opp i 1200 MHz.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen