Noen sekunder senere går SpaceX-raketten opp i flammer
(Bilde: SpaceX)

Noen sekunder senere går SpaceX-raketten opp i flammer

Falcon 9 landet på lekteren, men ett av beina ga etter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Romfarten har fått en skikkelig oppsving de siste årene, til dels takket være den private aktøren SpaceX' forsøk på å lande raketten etter bruk. Rett før jul fikk de også til en vellykket landing på fast grunn med sin Falcon 9-rakett etter flere mislykkede forsøk.

I helgen kunne vi igjen være vitne til SpaceX' eksploderende eskapader, da de forsøkte å lande den siste Falcon 9 v1.1-raketten på sin spesialbygde lekter midt på havet. SpaceX-sjef Elon Musk bekreftet på Twitter at det er vanskeligere enn å lande på landjorda:

Denne gangen var det dog ikke for høy fart som var problemet, og landingen var innen 1,3 meter fra lekterens midtpunkt. I stedet var det ett av landingsbeina som ikke låste seg i riktig posisjon og ga etter, med det uungåelige resultat at raketten tippet over og i god filmånd eksploderte.

Musk la like godt ut hele opptrinnet på Instagram, hvor han også spekulerer i at problemet kan ha vært tilising på grunn av tåkete forhold ved oppskytingen.

Likevel vellykket

Selve oppskytingen og oppdraget – som var å putte havovervåkningssatelitten Jason-3 i bane – var uansett regnet som vellykket.

Problemet med tilising av landingsbeinfestene er trolig heller ikke noe vi kommer til å se igjen. Falcon 9-raketten som ble skutt opp denne gangen var den siste av sitt slag, etter dette er det en oppgradert versjon som skal benyttes – som også har bedre landingsbein.

Restene av den utbrente Falcon 9-raketten.
Restene av den utbrente Falcon 9-raketten. Foto: SpaceX

Da blir forhåpentligvis mindre å se av forbrente rakettrester i tiden fremover.

Den vellykkede landingen kan du se her:
SpaceX skriver romfartshistore >>>

(Kilde: Twitter)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen