FMP-X1 byr på et utvalg 4K-filmer som er lagret lokalt, men senere i år vil boksen også gi adgang til en abonnementtjeneste for 4K-innhold.
FMP-X1 byr på et utvalg 4K-filmer som er lagret lokalt, men senere i år vil boksen også gi adgang til en abonnementtjeneste for 4K-innhold. (Bilde: Sony)

Her er Sonys nye 4K-mediespiller

Lar deg se 4K-filmer i hjemmet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

TV-er med 4K-oppløsning er i ferd med å dukke opp i stadig større grad – til og med på det norske markedet. Teknologien med blant annet fire ganger så høy oppløsning som Full HD har imidlertid et problem: Innhold.

Dette ønsker japanske Sony å gjøre noe med. Tidligere har de for eksempel tatt til orde for en 4K-standard, blitt med på et 4K-Blu-ray-prosjekt og annonsert at PlayStation 4 støtter 4K og får en egen 4K-filmtjeneste.

Ved siden av å lansere 4KTV-er og 4K-projektorer, kunngjorde selskapet nylig på NAB-messen i Las Vegas at de slipper en dedikert 4K-mediespiller, ved navn FMP-X1. I første omgang er det amerikanerne som vil kunne dra nytte av tingesten, men det er forventet at også resten av verden vil få ta del i gleden senere.

Ti 4K-filmer med på kjøpet

KD-84X9005 kom med et innebygd system med 4K-filmer på kjøpet.
KD-84X9005 kom med et innebygd system med 4K-filmer på kjøpet.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Den pucklignende boksen FMP-X1 er en mediespiller som takler innhold med en oppløsning på 3840 x 2160 piksler, og harddisken kommer utstyrt med ti langfilmer og diverse kortfilmer i 4K-format.

Opplegget er tilnærmet identisk med 4K-filmsystemet som fulgte med 84-tommeren KD-84X9005 tidligere, med den forskjellen at dette er en helt separat boks. Dette betyr at de samme filmene er ombord, inkludert Battle: Los Angeles, The Karate Kid (2010), Salt, The Amazing Spider-Man og Total Recall (2012).

Videre er det mulig å spille av video fra eksterne USB-enheter eller SD-kort, og boksen kan selvsagt spille av innhold i Full HD.

4K-nedlastingstjeneste

Tidligere ble det kjent at PlayStation 4 får en abonnementbasert 4K-tjeneste, hvor brukere kan laste ned filmer, TV-serier og annet innhold i 4K-oppløsning.

Denne tjenesten skal også bli tilgjengelig på FMP-X1. Den skulle opprinnelig dukke opp i sommer, men har nå blitt utsatt til høsten. Det er altså verdt å merke seg at tjenesten skal bli tilgjengelig på den kommende PS4, som vil fungere som en mer allsidig multimediaenhet enn FMP-X1.

FMP-X1 blir lansert i USA i løpet av sommeren, med en prislapp på 699 dollar (4000 kroner). En europeisk utgivelse er foreløpig ikke bekreftet.

Prisen på 4KTV-ene

Samtidig med den offisielle kunngjøringen om FMP-X1, slapp Sony også informasjon om pris og tilgjengelighet på sine 55 og 65 tommer store 4KTV-er.

Prisene på de LED-LCD-baserte XBR-55X900A og XBR-65X900A oppgis å komme på henholdsvis 4999 og 6999 dollar, altså 28 600 og 40 000 kroner. Legger vi til norske avgifter, vil prislappene sannynligvis samsvare med prisene vi oppga tidligere i år, på 40 000 og 60 000 kroner.

TV-ene begynner å dukke opp på markedet (og da først og fremst det amerikanske) fra og med 21. april.

Det er flere ideer for hvordan 4K skal bli tilgjengelig for folk flest:
Bransjen vurderer 4K-Blu-ray »

(Kilder: Engadget, FlatpanelsDK)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen