Se alle de helt nye Samsung TV-ene
(Bilde: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Se alle de helt nye Samsung TV-ene

Har fullt fokus på buet skjerm og 4K-oppløsning.

Hardware.no/Stockholm: Samsung har slått seg opp som en av de aller mest populære TV-produsentene her på berget, og snart kommer de nye 2014-modellene i butikken. Vi har vært en tur i Stockholm og tatt en titt på de aller nyeste modellene, og kan nå fortelle deg alt hva du har i vente.

Årets meny fra sørkoreanerne kan friste med modeller som forgrener seg utover et bredt spenn, med alt fra enkle innstegsmodeller til siste skrik på teknologifronten. Men selv om det også står en en rekke vanlige flatskjermer på blokka, er det de nye buede TV-ene med støtte for 4K (UHD) som stjeler mye av oppmerksomheten. 

Buede TV-er, Depth Enhancer, Pur Color og UHD-oppskalering

Under årets CES-messe i Las Vegas fikk vi en smakebit på hva vi hadde i vente i 2014, og en av de store snakkisene var at TV-er ikke lenger skulle være helt flate. TV-ene skal nå være buet mot deg, altså at ytterkantene av fjernsynet er nærmere deg enn midten av skjermen.  

I år skal TV-en være buet.
I år skal TV-en være buet.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Samsung har stor tro på den nye utformingen, og tar en av sine aller mest populære modeller, 8-serien, og buer denne i 2014. Det er flere grunner til at selskapet mener at denne utformingen er fremtiden, blant annet skal du få bedre kontrast i bildet. I den forbindelse har Samsung utviklet det de kaller Depth Enhancer, en funksjon som skiller mellom hva som er i fokus og hva som er bakgrunnen i bildet, før TV-en legger på ekstra kontrast for å øke dybdefølelsen.   

Den beste modellene har i tillegg fått en fargefunksjon som Samsung kaller PurColor, som skal forbedre fargene i bildet. Med PurColor-funksjonen deles områdene som skal forbedre fargene opp i syv ganger så mange felter som normalt, noe som skal gi mer nøyaktige farger. 

Tre av de nye TV-ene støtter den nye 4K-oppløsningen, en såkalt Ultra HD-TV, som klarer å vise fire ganger så mange punkter som tradisjonelle full HD-skjermer. Dog finnes det ikke mye innhold å se på i denne oppløsningen ennå, så Samsung har derfor valgt å fokusere på oppskaleringsfunksjon i sine nye 4K-TV-er. Her går bildet igjennom en firestegs prosess, der TV-en i første steg analyserer om signalet du gir den er av god eller dårlig kvalitet. I neste steg vaskes bildet for støy for steg tre oppskalerer signalet til 4K. Siste steget i den nye bildebehandlingen legger på detaljforbedringer i bildet for å gjøre det enda skarpere. 

Klar for fremtiden

Da vi hadde vår stortest de første 4K-TV-ene på markedet, ga vi ingen av modellene et Anbefalt-stempel på grunn av modellene bar preg av å være litt forut for sin tid. De manglet blant annet noen nødvendige standarder for å være helt fullkomne. 

Ved årsskiftet ble en rekke av spørsmålene rundt 4K besvart på CES-messen, og årets modeller har alle de nye formatene som er nødvendig for å kunne takle fremtidens UHD-sendinger. 

Med en 4K-TV kan du se fire bilder i full HD samtidig. En 65 tommer får plass til fire store vinduer. .
Med en 4K-TV kan du se fire bilder i full HD samtidig. En 65 tommer får plass til fire store vinduer. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Blant annet er støtte for den nye videokodeken H.265 på plass, sammen med det nye tilkoblingsgrensesnittet HDMI 2.0. Samtidig har de nye modellene også støtte for HDCP 2,2, noe som gjør at de er klare for nye dekodere og andre avspillere som kan gi deg UHD via lukkede systemer. Det er også lagt til støtte for MHL 3.0, som gjør det mulig å spille av 4K-video via enten et nettbrett eller en mobiltelefon. 

Er du en av de som kjøpte deg et eksemplar av den første generasjon med 4K-TV-er fra Samsung, kan du oppgradere denne til å matche de nye modellene. Samsung har nemlig laget det de kaller et Evolutionary-kit, som gjør det mulig å kjøpt nødvendig maskin- og programvare for å holde TV-en moderne. Det samme gjelder for flere av de nye modellene som kommer nå. Her er det lagt inn støtte slik at du kan kjøpe tilsvarende oppgradering når det trengs ved en senere anledning.

Nytt brukergrensesnitt

Årets nye modeller fra Samsung får også et nytt brukergrensesnitt, der det kommet opp en slags hurtigmeny som består av ti ikoner nederst på skjermen når du slår den på. Her kan du selv gå inn og bestemme hvilke apper eller funksjoner du selv ønsker skal stå først, og du kan ha inntil 30 ikoner totalt som kan legges på samme linje. Denne rekken med ikoner vil kun stå fremme i noen sekunder før bildet går tilbake til å vise fullskjerm av den kanalen den står på. 

Slik ser den nye hurtigmenyen du får opp når du slår på TV-en. .
Slik ser den nye hurtigmenyen du får opp når du slår på TV-en. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

De kjappeste skjermene bruker nå kun to sekunder fra du slår den på til bildet er på plass. Det er en kraftig forbedring kontra fjorårets modeller, som måtte bruke 5,3 sekunder på tilsvarende prosedyre. En av grunnene til at årets TV-er skal være kjappere i bruk er at det er tatt i bruk kraftigere maskinvare i form av blant annet to firekjerners prosessorer. Dette kaller Samsung QuadCore+.

Smart HUB-funksjonen har også blitt en del forandret, der den nå er delt opp i fire hovedkategorier. Den ene tar for seg hva som er på TV og finner eventuelle anbefalinger, mens en annen filtrerer ut alt som har med film og TV-programmer å gjøre, slik at du får en bedre oversikt over strømmemulighetene. Den nest siste kategorien er en egen oversikt over apper som ligger installert på TV-en, mens den siste kategorien tar seg av alt som er delt med TV-en over hjemmenettverket den er koblet til. 

Toppmodellene som har støtte for 4K har dessuten en ny funksjon der du kan få opptil fire bilder på skjermen samtidig. Her kan du blant annet ha direktesendt TV i den ene ruten mens du har en programguide i den andre og nettleseren over to de to siste rutene. Du kan også ha to direktesendte kanaler oppe på samme skjermen, fordi en del av de nye modellene har nå to kortlesere som støtter både bakkenettet, kabel og satellitt. Det betyr at du kan ha to programkort i samme TV fra for eksempel to ulike paraboler. 

Kan kontrolleres med kun fingrene

Frem til nå har du kunnet styre en rekke av flatskjermene til Samsung ved å bevege hånden. Naboen kan ha tenkte sitt der du sitter å vifter med hele deg for å få skjermen til å starte en applikasjon, en tanke som tydeligvis også har slått Samsung.

Den nye pekekontrollen til Samsung.
Den nye pekekontrollen til Samsung.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Med de nye 2014-modellene vil du ikke lenger trenge å vifte med hele deg for å den responsen du ønsker. Funksjonen er blitt mer presis slik at det nå skal holde å kun bruke fingeren for at TV-en skal skjønne hva du vil. 

Dog er det ikke bare den visuelle kontrollen som har fått gjennomgå. Det kommer også en ny fjernkontroll som har innebygget pekefunksjon. Det vil si at du kan peke mot TV-en på samme måte som du gjør med en Nintendo Wii for å navigere deg rundt i menyene. Den nye kontrollen er ovalformet og har en pekeplate i midten. Via denne kan du stryke deg rundt i menyene på samme måte som du gjør med en pekeplate på datamaskinen din, i tillegg til altså ha muligheten til å bruke den som en peker. Pekekontrollen kommer i to utførelser, en sort til de rimeligste modellene, mens de dyrere skjermene får en kontroll i sølv. Fortvil dog ikke om du savner en vanlig tradisjonell kontroll, for det følger også med i esken. 

Bli med til neste side der vi ser nærmere på de nye seriene til Samsung »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen