Her er Samsungs helt nye råtass-SSD
(Bilde: Samsung)

Her er Samsungs helt nye råtass-SSD

Har en unik teknologi på innsiden.

Samsung har etablert en sterk posisjon på SSD-markedet, med både raske og pålitelige produkter. Attpåtil har de seks av de ti mest populære modellene blant leserne våre.

Nå lanserer selskapet en helt ny serie med navnet Samsung 850 Pro, som da blir en etterfølger til 840 Pro. De nye modellene kommer lastet med en helt ny minneteknologi som skal være betydelig raskere og mer pålitelig. 

Dataene lagres oppå hverandre

En vanlig minnecelle sett fra siden. Dataene lagres i ett lag, og ladningen ligger øverst i bildet.
En vanlig minnecelle sett fra siden. Dataene lagres i ett lag, og ladningen ligger øverst i bildet. Foto: Samsung

Den største nyheten med Samsungs nye SSD er hvordan selve lagringsminnet er konstruert. Selskapet tar nå for første gang i bruk det de kaller 3D-VNAND, en teknologi som ble annonsert for ett år siden. I lagringsminnet ligger det nå mange flere lag med data oppå hverandre, fremfor bare ett, noe som drar med seg en rekke fordeler.

Samsungs VNAND-celle består av mange, mange lag, og dataene lagres i alle punktene der de vertikale og horisontale linjene krysser hverandre.
Samsungs VNAND-celle består av mange, mange lag, og dataene lagres i alle punktene der de vertikale og horisontale linjene krysser hverandre. Foto: Samsung

De siste årene har det vært vanlig å krympe de enkelte minnecellene for å øke kapasiteten, men denne metoden snart har nådd sin begrensning, da den sliter med å holde både levetiden og lønnsomheten oppe.

Produksjonen av VNAND foregår ved at minneceller legges lagvis på topp av hverandre, hvor så en spesiell etse-teknikk lager hull og elektriske forbindelser mellom lagene fra topp til bunn.

Samsung klarer for øyeblikket å koble sammen 24 lag med minneceller. Dette hevder de gir VNAND-brikkene deres dobbelt så god skriveytelse som dagens NAND-minne, som er produsert med 19-nanometerteknologi. Videre er VNAND-minne mellom to og ti ganger så pålitelig som dagens løsninger, hevder Samsung.

Selskapet må ha stor tro på teknologien, for 850 Pro leveres med hele ti års garanti – en varighet som i dag er nesten uhørt i SSD-bransjen.

Høy ytelse

Foto: Samsung

Med denne minneteknologien innabords, samt Samsungs egen kontroller og fastvare sitter vi igjen med en SSD som på papiret virker veldig potent. Den sekvensielle leseytelsen skal ligge på 550 MB/s, mens skriveytelsen skal ligge på 520 MB/s. 

Antallet IOPS, altså antallet operasjoner den kan gjøre hvert sekund, skal ligge på 100 000 ved lesing og 90 000 ved skriving. 

Om disse ytelsestallene stemmer i det virkelige liv, vil dette bety at Samsung vil levere en veldig rask SSD.

850 Pro skal være tilgjengelig i butikken denne måneden, med kapasiteter på 128 GB, 256 GB, 512 GB og 1 TB. Norske priser er foreløpig ikke bekreftet, men vi er i kontakt med Samsung for å få fatt i disse.

I mellomtiden kan du sette opp et prisvarsel i Prisguide, så sender vi deg en e-post når enheten er på lager i norske nettbutikker:

Nettopp kjøpt deg ny SSD?
Følg denne guiden, og du vil utsette dødsdagen » (Ekstra)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen