(Bilde: AMD)

Her er ryktene om AMDs kommende toppmodell

Priser, bilder og spesifikasjoner for R9 290-serien er ute på nett.

Hvis du venter i spenning på AMDs kommende skjermkorttoppmodeller er du ikke alene, og ryktene florerer på ryktebørsen. AMD er midt i et lanseringsmaraton, og har allerede sluppet en serie med Radeon-skjermkort, bare ikke toppkortene i Radeon R9 290-serien.

Prises som GeForce GTX 780

Prisen for AMDs kommende toppmodell har lenge vært godt skjult. Matt Skinner, AMDs visepresident, fortalte riktignok under lanseringen at kortet ikke ville koste 999 amerikanske dollar, siden det var en pris som ble for høy for folk flest. Han sa derimot ikke hva kortet ville koste, det eneste han gjorde var å hentyde at kortet ville ligge i et prisleie der det var et visst volum på salget.

Spekulasjonene på verdens ryktebørser har selvfølgelig gått varme, og flere antyder at en pris på 599 amerikanske dollar er prispunktet som AMD sikter mot. En slik sum vil raskt tilsvare 4500 til 5000 kroner her i Norge. Dette er hakket lavere enn Nvidias pris på GeForce GTX 780, og milevis under GTX Titan.

Nå har trolig nettbutikken Newegg.com kommet til å avsløre prisen. I kildekoden for MSI Radeon R9 290X kunne man nemlig lese ut at prisen var 729.99 amerikanske dollar. Trekker man fra Neweggs vanlige påslag på den veiledende prisen ender man mest trolig opp på 699 amerikanske dollar. Denne prisen skal ifølge nettstedet Fudzilla.com også være bekreftet av et par AMD-partnere.

699 amerikanske dollar er hårfint over det du må ut med for Nvidias GeForce GTX 780, hvilket skulle tilsi at vi kan vente oss priser på rundt 5000 kroner her i Norge.

Radeon R9 R290 kan bli svært aktuell for mange

Radeon R9 290X vil ifølge ryktene ha hele  2816 streamprosessorer, med en klokkefrekvens på 1 GHz. Kortet skal klare å levere utregningskraft på så mye som 5,6 TFLOPS, med totalt 4 GB med grafikkminne på en 512-bits bus.

Ryktene sier dessuten at Radeon R9 R290 vil ha litt færre streamprosessorer, nemlig 2560 stykker. Klokkefrekvensen er satt til 947 MHz, mens resten av detaljene er de samme som for storebroren. Ytelsen på denne skal ligge på 4,9 Tflops.

På papiret er det altså ikke enorme forskjeller mellom R9 290X og 290. Det store spørsmålet blir hva prisen blir på R9 290. Prisen på modellen under, altså R9 280X, ligger på 299 amerikanske dollar, mens prisen på storebror trolig havner på 699 amerikanske dollar.

Det er et ganske stort spenn mellom de prisene, og dette hullet blir nok delvis tettet med R9 290. Nettstedet WCCTech.com spår en pris på 499 amerikanske dollar, hvilket virker fornuftig. Vi gjetter på en pris på 3000 til 3500 kroner, og det vil kunne gjøre det til en het potet for svært mange spillere som ikke har råd til de aller dyreste skjermkortene.

De nylanserte Radeon-kortene gir mye for pengene, se hvor godt de yter »

 (Kilder: Techpowerup, Fudzilla og WCCTech.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen