Yandex skal gi deg det funksjonaliteten til Chrome, hastigheten til Opera og sikkerheten til Kaspersky Labs. (Bilde: Yandex/ Hardware.no)

Her er Russlands «Chrome-killer»

Nesten identisk på utsiden, men skjuler Opera-godsaker på innsiden.

I nabolandet vårt Russland er det ikke Google som er den største søkemotoren på nettet, men heller den russiske tjenesten Yandex. Google er imidlertid en konstant trussel for det russiske selskapet, og for å holde på brukerne sine har Yandex nå sluppet en helt egen nettleser.

Chrome-kopi?

Nettleseren er basert på WebKit-plattformen og Googles egne Chromium-kode, og ser ved første øyekast ut som en Chrome-klone. Forskjellen skal imidlertid være at Yandex i tillegg har fått hjelp av norske Opera og det russiske sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs.

Kaspersky Labs' programvare skal hjelpe brukere å unngå farlige virus på nettet, mens Opera hjelper dem med sin Turbo-teknologi, for å gjøre nettleseren rask og effektiv.

For bare et par uker siden skrev vi om at Opera hadde inngått et samarbeid med et "stort software-selskap". Nå viser det seg altså at det var Yandex det var snakk om, noe Opera bekrefter i en børsmelding.

Opera størst i Russland

Google Chrome har virkelig blitt en populær nettleser i Russland det siste året. Opera rager fortsatt høyest med en markedsandel på hele 30 prosent, men Google har allerede tatt andreplassen med en markedsandel på 25,9 prosent. På tredjeplass finner vi Firefox med 19 prosent, etterfulgt av Internet Explorer på 14 prosent.

Hvis Yandex får det som de vil kan deres nye nettleser bli integrert i kommende mobiler og nettbrett distribuert i Russland. Dette, kombinert med deres allerede sterke posisjon på søkemotormarkedet, kan det hende de klarer å konkurrere i toppen med Opera og Google Chrome.

Prøv selv

Du kan laste ned Yandex og prøve nettleseren allerede nå. Hvis du allerede er vant med Chrome vil det hele føles veldig kjent. Fanene fungerer helt likt, "omnibaren" lar deg søke på de samme tingene som du kan i Chrome, og til og med innstillingene er de samme.

Hvis du har tenkt å bruke Yandex en stund anbefaler vi deg imidlertid å ta en rask tur innom innstillingene, og endre standard-søkemotoren. Den er opprinnelig satt til Yandex, men med mindre du vil få opp russiske forslag hver gang du søker på noe, kan du heller bytte til Google eller Bing.

Les også:

(Kilde: Tech Spot, Opera)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen