Her er Raspberry Pi-bilen
Teknofil
(Bilde: Stian Habbestad)

Her er Raspberry Pi-bilen

Norske studenter lager Linux-elbil.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Raspberry Pi kan brukes til så mangt, og for en studentgjeng ved NTNU har den vesle datamaskinen fått en helt spesiell rolle. Studenene bygger nemlig sin egen elbil som styres av Raspberry Pi.

Kontrollpanelet gir deg full oversikt.
Kontrollpanelet gir deg full oversikt.Foto: Nikita Sinansky

Bilen har fått navnet DNV Fuel Fighter, og utvikles av kybernetikk- og datastudenter. Planen er at bilen skal være med på en internasjonal studentkonkurranse, Shell Eco-marathon, noe senere i år.

Modulbasert bil

Det er totalt elleve ulike moduler som lages til DNV Fuel Fighter, og sentralt finner vi en Raspberry Pi. De ulike modulene henter informasjon om slikt som hvor mye strøm som brukes fra batteriet, hvor mye strøm som kommer inn fra bilens solcellepanel og så videre.

For anledningen utvikles også en egen kommunikasjonsmodul som sender all informasjonen som sjåføren har tilgang til, ut til en ekstern datamaskin, slik at også resten av teamet kan få se hvordan bilen gjør det.

Raspberry Pi styrer det hele

Deler av kontrollsystemet under utvikling.
Deler av kontrollsystemet under utvikling.Foto: Nikita Sinansky

– Grunnen til at valget falt på Raspberry Pi, var at denne kan kjøre Linux, noe som igjen muliggjør programmering i et høynivåspråk som Python. Dette sier Jostein Furseth, en av studentene på prosjektet.

I tillegg til Raspberry Pi er det utviklet en egen modul som er bindeleddet mellom kontrollerkortet og det øvrige av bilens systemer, som går over en CAN-bus.

Ingen stor bil

Bilen ligner ikke bilene som vi ser i trafikken i dag, det er snarere en konseptmodell som skal delta i en konkurranse, hvilket spesifikasjonene bærer preg av. Tanken bak er effektiv transport i bykjernen.

Vekten på selve bilen er på 70 kg, og det er plass til en sjåfør og en koffert. Toppfarten er på 40 km/t, og i selve konkurransen må bilen holde en gjennomsnittsfart på minimum 25 km/t.

Synes du Raspberry Pi-bilen var rå? Hva med en énseters el-bil med en syk framtidsdesign?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen