Oktober blir en dyr måned

Her er oktoberkameraene

(Bilde: Montasje: Akam.no)

Oktober blir en dyr måned

Kanskje du bør klippe kredittkortet - denne måneden er det nemlig alt for mye kamerautstyr å bruke penger på.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

OPPDATERING:

05/10/2012 kl 14:45:
Sonys pressebyrå bekreftet i slutten av september overfor oss at det skulle komme riktig så mye godsaker fra Sony i butikkene i oktober, og basert på det skrev vi denne artikkelen slik du ser den etter dette avsnittet. Vi gledet oss til snarlig tilgjengelighet av NEX-5R, HDR-AS15 Action Cam, SLT-A99, NEX-VG900E, NEX-6 og ikke minst DSC-RX1, men nå viser det seg at dette var langt fra sikkert likevel, og at disse produktene i stedet vil komme i butikken i november eller desember. Vi beklager selvsagt dette, og lover å gi Sony litt ekstra pisk på pungen denne gangen. Av ren historisk interesse velger vi likevel å la resten av artikkelen stå uendret, men da med dette avsnittet lagt til.

Artikkelen slik den var:
Det er den tiden på året. Photokina er over, og et utall tastaturer rundt omkring er nedsiklet av kameraentusiaster som venter på det siste nye. For i kjølvannet av Photokina er det mye morsomt som kommer. Sony har virkelig slått på stortromma, og kommer blant annet med verdens første kompaktkamera utstyrt med en fullformatsbrikke, i tillegg til en rekke andre nyheter. Lensbaby byr dessuten opp til dans med sin nyhet og endelig kan vi kjøpe Canons bidrag til det speilløse markedet. Oktober blir helt okey.

Sony Cyber-shot DSC-RX1.
Sony Cyber-shot DSC-RX1.

Sony Cyber-shot DSC-RX1

Dette er verdens første kompaktkamera som er utstyrt med en fullformatsbrikke. Kameraets oppløsning er på hele 24 megapiksler. Med et ISO-område på 50-25600 får man muligheter for det meste. RX1 får et Carl Zeiss-objektiv med brennvidde på 35 mm, og en største blender på f/2.0. Objektivet består av 8 elementer - 3 av dem asfæriske - i 7 grupper, og nærgrensen blir på 20 cm. Fem bilder i sekundet skal det også klare, i full oppløsning, samt 14-bits RAW-filer. På plass er også filming i fullHD. Kameraets tilbehørssko, er av en ny type som Sony kaller "Multi Interface Shoe". I den skal man kunne benytte en ekstern blits, optisk søker, eller en elektronisk søker, alt etter behov. Så var det prisen da. Godsaker som dette er ikke billig, og veiledende norsk pris blir i følge Akams kilder 24.000 kroner når det kommer på markedet allerede i oktober.

Sony SLT-A99.
Sony SLT-A99.

Sony Alpha A99

I tillegg til RX1 kommer Sony med mer fullformatsmoro i oktober. Fullformatbrikken er nesten identisk med den som sitter i RX1, med det unntak at sistnevnte ikke har A99s 102 fasedetekterende AF-punkter. Oppløsningen er på 24,3 megapiksler med ISO-verdier fra 50-25600. Kameraet skal kunne klare opp til 6 bilder per sekund, selv med 14-bits RAW. A99 får 19 fokussensorer, hvorav 11 er av kryss-typen, og et dobbelt fokussystem som også gjør bruk av 102 fokuspunkter på selve bildebrikken. Fokussystemet skal også gi brukeren muligheten til å forhåndsdefinere hvilken avstand autofokusen skal arbeide innenfor, slik at man enkelt kan begrense feiltreff. Videoopptak får du selvsagt - FullHD progressivt i 50 bilder per sekund. Sony A99 blir tilgjengelig i Norge i midten av november 2012 og får en veiledende pris på 20.000 kroner.

Sony NEX-5R.
Sony NEX-5R.

Sony NEX-5R

Sony NEX-5R får samme oppløsning og størrelse som tidligere, en 16.1 megapiksler APS-C brikke. Den skal være helt nyutviklet og har fått fasedetekterende autofokus. I motsetning til tidligere modeller kan Sony NEX-5R benytte seg av følgefokus under seriebildetakning - helt opp til 10 bilder/sekund der forgjengeren låste fokusen etter det første bildet. Blant de litt mer synlige detaljene finner vi en vridbar LCD-skjerm, lik den hos Sony NEX-F3, som kan vippes 180 grader. Den er berøringssensitiv og har fått en ny berørings-utløserfunksjon. Som første NEX-kamera får NEX-5R støtte for applikasjoner, og denne tjenesten får navnet "PlayMemories Camera Apps".

Sony NEX-5R kan ta opp video i full HD med 50 bilder per sekund, progressivt. Brikken støtter ISO-verdier fra 100 til 25600 for vanlige stillbilder, og antageligvis et (par) hakk lavere for video. Kameraet kommer i sølv, hvit og svart og får en pris på 6100 norske kroner for kun huset og cirka 7000 kroner i kit med 18-55mm f/3.5-5.6 OSS. Det ventes å være tilgjengelig fra midten av oktober her i Norge.

Sony NEX-6.
Sony NEX-6.Foto: Sony

Sony NEX-6

Det er uten tvil Sonys måned. Et nytt speilløst systemkamera ser også sitt snitt til å komme i oktober, nemlig Sony NEX-6. Det blir utstyrt med en sensorbrikke på 16 megapiksler og det samme autofokussystemet som NEX-5R benytter. I likhet med NEX-5R får også dette kameraet støtte for applikasjoner. Høyeste ISO-verdi blir 25600 og NEX-6 skal kunne klare et tempo på opptil 10 bilder i sekundet. NEX-6 kommer på markedet i oktober og får en norsk veiledende pris på 6.500 kroner for kun kamerahuset.

Canon EOS M.
Canon EOS M.

Canon EOS-M

Canon har lenge sittet på gjerdet når det gjelder speilløse systemkameraer, og er sist av de store produsentene som lanserer sitt eget system av typen. Canon har designet egne objektiver til EOS-M-systemet, men med en adapter kan du bruke både EF- og EF-S-objektiver, som brukes til Canons speilreflekser.

EOS-M er utstyrt med en APS-C-bildebrikke, samme størrelse som man finner i Canons amatør- og entusiastmodeller. Dermed skal EOS-M ha gode muligheter for å hamle opp med disse kameraene. Kameraet får en 18 megapiksels hybrid-CMOS-brikke, den samme som er i Canon EOS 650D (link), og EOS-M har en ISO-rekkevidde fra 100-12800, med et ekstra trinn opp til 25600.

Kameraet er godt for 4,3 bilder i sekundet som deretter lagres til et SD-kort. En selvfølge er det at kameraet filmer i fullHD, med en bildefrekvens på opptil 30 bilder i sekundet. Går du ned til 1280x720, får du opptil 60 bilder i sekundet. Skjermen er på tre tommer og er berøringssensitiv. Oppløsningen blir på 1,04 millioner bildepunkter.

EOS M kommer i butikkene i løpet av oktober, og vil koste 7490 norske kroner med et 18-55mm kitobjektiv.

Canon PowerShot G15

Dette kameraet kan skilte med Canons hittil mest lyssterke objektiv i G-serien. Lysstyrken er f/1.8 - 2.8. Objektivet har en brennvidde som starter på 28mm vidvinkel og som strekker seg til 140mm, tilsvarende 35mm fullformat. Det skulle med andre ord være et kamera som egner seg godt til fotografering både innendørs og i de stadig mørkere kveldene vi nå på høsten møter. PowerShot G15 er utstyrt med en 1/1,7 CMOS-bildebrikke med en oppløsning på 12,1 megapiksler. ISO-verdiene kan strekkes opp til 12.800, og kameraet er utstyrt med en DIGIC 5-prosessor. Kameraet filmer selvsagt også i full HD-kvalitet, med en klar og skarp tre tommers skjerm som har en oppløsning på 920.000 bildepunkter. I likhet med G12 er også G15 utstyrt med en optisk søker. Du finner også optisk bildestabilisering i kameraet, og den skal ifølge pressemeldingen gjøre det mulig å ta skarpe bilder med fire trinns lengre lukkertid. Autofokusen er et område som Canon selv fremhever i pressemeldingen. Ifølge dem selv skal autofokusen på vidvinkel være inntil 53 prosent reaskere enn PowerShot G12.

Prisen på kameraet vil komme på litt i overkant av 5000 norske kroner, og Canon forteller oss at denne får vi se i løpet av oktober.

Canon PowerShot SX50 HS

Dette er det som Canon mener er verdens første kompaktkamera med 50x optisk zoom. I tillegg er det utrolig nok raskt i tillegg: SX50HS klarer nemlig 13 bilder i sekundet. Superzoomen til Canon har mye til felles med G15. Blant annet har de samme antall megapiksler, men riktignok er SX50 sin bildebrikke et hakk mindre. Modellene har begge DIGIC 5-prosessor, og opptak i RAW-format er selvsagt støttet. Videomulighetene skal være identiske på de to kameraene. Samtidig er Powershot SX50 HS et helt eget kamera. Det er et kamera for deg som vil få med deg både det som er nært og fjernt. Med et brennviddeområde som tilsvarer 24-1200mm, skal det godt gjøres å ikke få med seg det som skjer. Kameraets øvre ISO-grense er på 6400, og du har med det et trinn mindre å gå på enn med G15. Kameraets objektiv består av 13 linselementer. SX50 HS har dessuten en noe kraftigere bildestabilisering enn G15, noe som kommer svært godt med hvis du skal fotografere på 1200mm brennvidde. SX50 HS er utstyrt med en elektronisk søker, mens skjermen på kameraet måler 2,8 tommer.

Dette kameraet er allerede tilgjengelig, for rett over 4000 norske kroner. PowerShot G15 er på 5.299 norske kroner,

På neste side kan du lese mer om oktobers video- og objektivnyheter.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen