Den gigantiske CES-messen er en årlig begivenhet tidlig i januar. Messen pleier å gi et tidlig innblikk i teknotrendene for de kommende månedene.
Den gigantiske CES-messen er en årlig begivenhet tidlig i januar. Messen pleier å gi et tidlig innblikk i teknotrendene for de kommende månedene. (Bilde: Montasje, Tek.no)

Her er nyhetene vi venter på fra CES

Årets første store dingsemesse er øyeblikkelig i gang.

Vi skriver øyeblikkelig 2016, hvis vi husker det, og årets første produktlanseringer går i gang rett etter at det siste nyttårssprengstoffet har slukket. Consumer Electronics Show, eller CES, i Las Vegas er årets første store utblåsning for dingseprodusentene, og vi er til stede for å ta en titt på alt det nye som kommer.

Vi har imidlertid noen holdepunkter allerede. Ryktene rundt populære produkter går lang tid i forveien, og slik er det også nå.

Så hva er det vi får se på CES den første uken i januar? Her er noen av de heteste tipsene.

Dette er allerede annonsert:

Pressekonferansene:

Det skal holdes en mengde lanseringer i forbindelse med åpningen av CES. Her er noen av de viktigste. Norsk starttid står i parentes.

Samsung: 5. januar, 14.00 - 15.00 (23.00)

Sony: 5. januar, 17.00 - 20.00 (6. jan, 02.00)

Nvidia: 4. januar,

LG: 5. janaur, 08.00 - 11.00 (17.00)

Huawei: 5. januar, 10.00 - 13.00 (19.00)

Netflix: 6. januar, 8.30 - 11.30 (17.30)

Youtube: 7. januar, 16.30 - 19.30 (8. jan, 01.30)

Intel: 5. januar, 18.00 - 21.00 (6. jan, 03.00)

Dell: 6. januar, 10.15 - 13.15 (19.15)

Asus: Skulle hatt 5. januar, avlyst

 

LG har for vane å slippe en del nyheter i forkant av store lanseringer. I år er ikke noe unntak, og selskapet har alt vist frem noen nye produkter som skal få skikkelig avduking i Las Vegas.

Fire heftige dataskjermer i størrelsene 27 og 34 tommer er blant det de har vist frem så langt. De 27-tommerne har 4K-oppløsning mens de største må klare seg med 1440p. Ellers støttes også AMDs Freesync-teknologi av to av skjermene.

En bærbar PC har selskapet også annonsert. Modellen har fått navnet «gram» og har 15-tommers skjerm samtidig som den veier bare 980 gram. Størrelsesmessig skal den være sammenliknbar med konkurrerende 14-tommere.

Selskapet har dessuten allerede vist frem tre ulike LED-projektorer som skal demonstreres under messen. Støvsugeren Hom-Bot Turbo+ er også lansert, og skal være den første robotstøvsugeren som gjør bruk av utvidet virkelighet. Dette skjer ved at du bruker mobilkameraet til å kikkertsikte deg inn på hybelkaninen, før du sender støvsugeren avgårde på utrykning ved å trykke på mobilskjermen.

Det er verdt å ta med seg at LG som regel fordeler nyhetene sine litt utover slike messer, så vi regner med selskapet kan ha spennende nytt igjen når messen går i gang.

Hva er nytt med HTCs VR-brille?

HTC Vive er utsatt på grunn av et foreløpig ukjent gjennombrudd. Det ventes mer informasjon om VR-brillene i januar.
HTC Vive er utsatt på grunn av et foreløpig ukjent gjennombrudd. Det ventes mer informasjon om VR-brillene i januar. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

HTC er mest kjent for telefonene sine, men sammen med spillutviklerne i Valve står de også for en av de mest kjente VR-løsningene, Vive. Dingsen er den eneste rene VR-brillen vi vet om som lar deg gå fritt rundt inne i et kunstig rom.

Stadige utsettelser har blitt et vant fenomen for VR-briller, og da tenker vi spesielt på konkurrenten, Facebook-eide Oculus. Men også HTCs brille er nå litt utsatt til april 2016.

Produsenten hevder imidlertid å ha gjort store fremskritt, og planlegger å vise frem den nye utgaven av brillen på CES. Akkurat hva fremskrittene går ut på vet vi ikke foreløpig.

Dette handler ryktene om

Sony Xperia Z5 Ultra

Får Xperia Z Ultra en oppfølger under årets CES? Enkelte rykter hevder det.
Får Xperia Z Ultra en oppfølger under årets CES? Enkelte rykter hevder det. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Telefoner er ikke det det lanseres mest av på CES, men én av elektronikkprodusentene som tradisjonelt har vist seg frem på messen er Sony. Selskapet har en modell på ryktebørsen, men det er høyst uvisst når den kommer. Xperia Z5 Ultra har dukket opp litt her og der, og man venter en lansering enten i forbindelse med CES i januar eller MWC i slutten av februar.

Men det er mange usikkerhetsmomenter rundt en eventuell Z5 Ultra. For det første har ryktene gått ut på at telefonen vil bruke Qualcomms Snapdragon 820-brikke, samtidig som andre rykter hevder Samsung vil få enerett på brikken frem til april for sin kommende toppmodell, Galaxy S7. I tillegg har Sony så langt kun sluppet én Ultra-modell i Xperia-serien. Den er nå to og et halvt år gammel. Det hører med at det gikk rykter om en Ultra-modell i Z3+/Z4-generasjonen også.

LG G Flex 3

LG har brukt CES til å vise frem telefoner i G Flex-serien. Nå kan det hende at serien er skrinlagt.
LG har brukt CES til å vise frem telefoner i G Flex-serien. Nå kan det hende at serien er skrinlagt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

LG har tidligere benyttet CES til å vise frem G Flex-serien. Navnet spiller på at telefonene har fleksible skjermer og at hele enheten faktisk skal tåle å bli bøyd. Da LG lanserte G Flex 2 i fjor ble det tydelig at selskapet hadde gjort til dels store fremskritt siden første generasjon. Like fullt har telefonene vært dyre, og fullt på høyde med de heftigste toppmodellene ellers har de ikke vært. Det vi har sett av rykter om en eventuell G Flex 3 så langt, er at den kanskje ikke kommer og at hele serien nå ligger i bero.

Det nærmer seg sannsynligvis en oppfølger til selskapets inneværende toppmodell, G4, men det er lite trolig at den kommer før senere på året.

Rullbar OLED-skjerm fra LG

Ett av de mer spennende produktene vi håper å få se er LGs rullbare TV. Vi har ikke konkrete pressemeldinger å lene oss på her, men selskapet har gjennom flere år snakket mye om fleksible skjermer, og har allerede brukt teknologien i G Flex-telefonene.

I tillegg har selskapet vært ganske tydelige i sin prioritering av bøyelige skjermvarianter. De har både sluppet plansjer med skjermplaner, og ble for et par år tilbake sitert på at de ville ha en sammenrullbar 60-tommers OLED-TV klar for markedet i 2017. Ifølge Whathifi.com skal en 55-tommers utgave ha vært klar på prototypstadiet tidligere i år. Det kan være tilstrekkelig til at vi får se doningen under messen, ettersom LG flere ganger har brukt prototypskjermer til å vise seg frem på TV-fronten.

Badevekt fra HTC(?)

Det er stadig flere smarte badevekter på markedet. Her er en variant fra franske Withings.
Det er stadig flere smarte badevekter på markedet. Her er en variant fra franske Withings. Foto: Withings

Vi har alt nevnt HTCs VR-brille, Vive. Brillen lager de i samarbeid med spillutviklerne i Valve, men HTC samarbeider også med flere. Pocket-lint.com melder om at selskapet kan være i ferd med å lansere badevekter med Bluetooth under den kommende messen.

Produktene stammer i så fall fra samarbeidet med klesprodusenten Under Armour. Et samarbeid som må være forholdsvis hardt prøvet etter hvert. Samtidig med lanseringen av HTC One M9 viste nemlig de to selskapene frem HTC Grip, et sportsarmbånd som foreløpig ikke har funnet veien til markedet. Armbåndet er nå ventet i salg tidlig i 2016, noe som betyr at vi kanskje kan få sett mer av det også i Las Vegas' messehaller.

Huawei med Mate 8 og nye klokkedesign

Huawei har nylig lansert Mate 8 som i første omgang kommer til Kina. Det er ventet at telefonen også vil finne veien til messen midt i ørkenen, men det er litt mer usikkert rundt konkrete nyheter fra selskapet. 9to5google.com melder om at selskapet skal vise frem nye varianter av Huawei Watch på selskapet.

Det skal være snakk om dagens smartklokke med nye designløsninger. Variantene skal være rettet mot kvinner, og komme med nye armbånd og mer elegante klokkehus. Nye digitale urskiver skal også høre til oppfriskingen.

Viser Nintendo frem en ny konsoll?

Det nærmer seg en oppfølger for dagens Nintendo Wii U. Flere detaljer om Nintendo NX kan dukke opp i januar.
Det nærmer seg en oppfølger for dagens Nintendo Wii U. Flere detaljer om Nintendo NX kan dukke opp i januar. Foto: Nintendo

Konsoll- og spillprodusenten Nintendo har slitt i motbakke med sin nåværende maskin, Wii U. Nintendo-sjefen selv, Tatsumi Kmishima, har i et intervju med Time.com sagt at selskapets kommende spillkonsoll blir noe helt nytt, og slett ikke noen forlengelse av dagens Wii-modeller. Utover det er det fint lite som er kjent om konsollen som er kjent som Nintendo NX (Gamer.no).

Nettstedet Nintendoenthusiast.com melder imidlertid at vi kan få vite mer i løpet av CES. Ifølge dem ryktes det nemlig at Nintendo vil vise frem NX i Las Vegas. Noen stor avduking er ikke ventet, i stedet skal det dreie seg om en prøvekjøring for utvalgte inviterte bak lukkede dører.

Fords samarbeid med Google

Biler har blitt et etablert tema under CES-messene i Las Vegas. Ofte fyller de vesentlige deler av utstillingshallene, og ekskursjoner ut i ørkenen for å demonstrere ny teknologi er vanlige. Nå går ryktene om at Ford og Google skal samarbeide om selvkjørende biler, og at vi skal få vite mer under CES.

Akkurat hva samarbeidet går ut på, om det i det hele tatt er reelt, er fortsatt uklart. Men det er altså sannsynlig at vi får vite mer i løpet av få dager.

Roboter og gadgets

Bliiiiiiiipp!?
Bliiiiiiiipp!? Foto: Fra Haiers pressemelding

Der de store merkene roper høyere enn hverandre for å bli hørt, er det vel så ofte i underskogen av ukjente merker og nye aktører at de spennende produktene er å finne. Akkurat hvilke produkter dette blir for den kommende messen er fortsatt ukjent, men noen hint har vi rukket å få.

I disse dager har du kanskje rukket å bli dritlei Star Wars-propaganda. Tidligere i år bidro vi ved å teste Spheros BB-8-robot, men under den kommende CES-messen må robotballen møte sin overmann. Eller muligens sitt overskap.

Selskapet Haier står nemlig bak en trillende R2D2-robot. Roboten kan skilte med en toppfart på hele 1 km/t, noe som betyr at både møblement og husholdningens øvrige medlemmer bør være ganske trygge. Det virker også usannsynlig at den vil klare å riste pilsen utilbørlig ved disse hastighetene, derimot er det en viss fare for at utålmodige vil finne den for treg og heller hente fluidumet selv.

Hvis din lydige robottjener først har kommet frem stiller den imidlertid også med underholdningen. Robotkjøleskapet har selvfølgelig også en innebygget projektor som kan vise bilder i inntil 720p-oppløsning.

Dersom du allerede nå har gjort klar bestillingsfingeren kan det være lurt å vente litt. Den leskedrikkserverende utgaven av R2D2 skal lages på bestilling og vil komme med et unikt serienummer. Den eksakte prisen vet vi foreløpig ikke, men regn med at IKEA har vesentlig billigere kjøleskap enn dette.

Robotbyggesettet Cellrobot

Kanskje vil du ønske å lage en robot som er enda bedre enn Haiers litt trege filmkjøleskap? I så fall kan Cellrobot være din greie. Ved å sette sammen små motoriserte kuler lover selskapet bak at du enkelt kan bygge din egen robot.

Cellrobot lover at du skal kunne bygge din egen robot og styre den med smarttelefonen.
Cellrobot lover at du skal kunne bygge din egen robot og styre den med smarttelefonen. Foto: Cellrobot

Cellrobot planlegger å vise frem konseptet sitt under CES. Til tross for et svært spennende konsept blir det neppe den eneste spennende robotvarianten som soler seg i messebelysningen.

Hvilke rykter tror du på før årets CES? Og hva gleder du deg mest til å få vite mer om? Syng ut i kommentarfeltet under.

Regn med fyldig dekning fra Tek.no før, under og etter messen. De første arrangementene går i gang på kveldstid mandag den 4. januar. Minimessen CES Unveiled er først ut, og fokuserer på spennende enkeltprodukter fra det store messegulvet. Derfra og ut går det slag i slag med lanseringer og visninger på messegulvet.

Vil du vite mer om hva CES pleier å by på? Se hele dekningen fra CES 2015 her »

(Kilder: Pressemeldinger, Techradar.com, IGN.com, pcadvisor.co.uk, pocket-lint.com, whathifi.com, 9to5google.com, cnet.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen