Her er Nord-Koreas «nye» operativsystem

Her er Nord-Koreas «nye» operativsystem

Linux-baserte Red Star har byttet grensesnitt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den demokratiske folkerepublikken Korea, her på berget mer kjent som Nord-Korea, er viden kjent for å kjøre sitt eget løp. Da da passer det naturligvis også godt å ha sitt eget operativsystem. Noe må jo landets datamaskiner bruke, og hva ellers enn det politisk korrekte OS-et Red Star.

Nord-koreanerne skal ha jobbet en stund med sitt Linux-operativsystem, og prøver tydeligvis å finne et grensesnitt som fungerer for almuen. I versjon 3.0, som skal ha kommet ut midtveis i 2013, har de derfor valgt en helt annen tilnærming enn i foregåede versjon – da var det nemlig Windows som var den store inspirasjonskilden.

Nå er det etter alt å dømme Apples OS X som er i vinden.

Skjermbildene fra Red Star 3.0 ble hentet ut av IT-studenten Will Scott, som underviste på Pyongyang Universitet i fjor høst. Minstekravet for å kjøre OS-et skal være en Pentium III på 800 MHz, 256 MB RAM og 3 GB diskplass.

En annen artig detalj er at Red Star – som seg hør og bør – har en del statlig propaganda innebygd. Kalenderen skal for eksempel telle årene fra fødselen til Kim Il-sung, som betyr at den nå vil vise år 103 i stedet for 2014.

Vi har også sansen for at operativsystemet kommer med Wine, noe som gjør det mulig å kjøre Windows-programmer på denne Linux-distroen med Mac-grensesnitt. Om du ikke var forvirret nok fra før.

Flere skjermbilder kan du få tilgang på fra hjemmesidene til Scott.

Har Apple og Nord-Korea virkelig noe til felles?
Kommentar: – Apple er som Nord-Korea >>>

Kilder: The Telegraph, North Korea Tech

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen