Innsiden av Dragon-kapslene har blant annet seter i høykvalitets karbonfiber.
Innsiden av Dragon-kapslene har blant annet seter i høykvalitets karbonfiber. (Bilde: SpaceX)

Her er kapselen som SpaceX skal bruke til å frakte astronauter ut i rommet

Har nå sluppet video og bilder av sin «Dragon»-kapsel – som får et heftig nødsystem.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Rakettene til Elon Musks romselskap SpaceX har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med en rekke oppskytninger den siste tiden, mens selskapets egenutviklede romfartøy «Dragon» har havnet litt i skyggen. Nå har SpaceX gitt oss et innblikk i fartøyet som skal bringe folk ut i rommet.

På en egen side har SpaceX nemlig lagt ut både en video og detaljerte bilder av de såkalte «Crew Dragon»-kapslene, som altså er designet for å romme astronauter. 

Dragon ble opprinnelig bygget for å kunne frakte både last og mennesker til romstasjonen ISS, men hittil er kapslene kun blitt brukt til transport av forsyninger til romstasjonen. 

Innsiden sett fra en annen vinkel.
Innsiden sett fra en annen vinkel. Foto: SpaceX

Avansert nødsystem

Etter en del videreutvikling er Dragon imidlertid nå klare for menneske-transport. Crew Dragon-kapslene har et moderne design på innsiden, og har til sammen fire vinduer som astronautene kan bruke til å beskue Jorden og verdensrommet, samt flere skjermer som viser relevant sanntids-informasjon.

Setene er laget av karbonfiber av høyeste kvalitet, og kapslene har et avansert nødsystem som kan aktiveres dersom noe går galt med selve raketten under oppskytningen.

Dette systemet fungerer i prinsippet litt på samme måte som et katapultsete i et jagerfly, men i stedet for at astronautene skytes ut enkeltvis, skytes hele kapselen bort fra raketten og i trygg avstand. Dette skjer ved hjelp av åtte rakettmotorer som er bygget inn i veggen til Dragon-kapslene.

Kan aktiveres under hele ferden

Disse rakettene er i stand til å frakte kapselen over 100 meter på bare 2 sekunder, og en halv kilometer på 5 sekunder. SpaceX utførte en vellykket test av nødsystemet i mai i år, og la ut en video av testen på YouTube.

Nødsystemet til Crew Dragon-kapslene har blant annet den fordelen at det kan aktiveres når som helst under ferden ut i rommet, i motsetning til tidligere nødsystem-løsninger, som kun kan benyttes mens raketten ennå befinner seg nær bakken.

Flere bilder av innsiden på kapslene finner du hos SpaceX, og under ser du også video av kapslene, samt videoen fra testingen av nødsystemet.

I mellomtiden forbereder NASA seg på Mars-reiser: Det gjør de blant annet ved å plassere seks mennesker i en kuppel i ett år »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen