Her er kameraene som kommer i april
(Bilde: Produsentene/Shutterstock/Maya Kruchankova)

Her er kameraene som kommer i april

Nå blir 4K-video snart tilgjengelig for hvermannsen.

Vi blar om til en ny måned i kalenderen og det betyr at det er klart for å kikke nærmere på hvilke produkter som lander i butikkhyllene nå i april. Hva er det ferskeste av det ferske? 

Én ting kan vi si med en gang: i likhet med februar står april i det speilløse systemkameraets tegn.

4K for alle

Panasonic Lumix GH4.
Panasonic Lumix GH4.Foto: Panasonic

Det speilløse systemkameraet Panasonic Lumix GH4 dukker opp mot slutten av måneden. Det vil da bli det første lommebokvennlige systemkameraet som også lar deg filme i 4K-oppløsning. 

Helt konkret: GH4 gjør opptak i 3840x2160 piksler med 30 bilder i sekundet – i både .mov og MP4-format. «Nedskalerer» du til Full-HD, kan du i tillegg gjøre opptak i AVCHD-formatet, og bildefrekvens skrus opp til enten 50 eller 60 bilder i sekundet.

For å oppnå 4K-video har Panasonic utstyrt GH4 med en oppgradert 16-megapiksels Live MOS-bildebrikke og en ny Venus Engine-bildeprosessor. En firekjerners prosessor har kameraet også blitt utstyrt med, slik at det skal takle de store datamengdene 4K-video gir.

Speilløs kjapping

Nikon 1 V3.
Nikon 1 V3.Foto: Nikon

Et annet speilløst systemkamera som dukker opp denne måneden er Nikon 1 V3. Som navnet antyder er kameraet det tredje i rekken, og det ferskeste skuddet på stammen er raskere enn noen sinne.

20 bilder i sekundet med autofokus og 60 med låst autofokus - vel å merke er bufferen full ved 40 bilder - er absolutt ikke treigt.

Hastigheten er det den nye bildeprosessoren, EXPEED 4A, som sørger for. Denne har to prosessorer, hvor den ene håndterer skrivehastigheten til minnekortet mens den andre sørger for bildebehandlingen.

Sammen med V3 slippes også to sprellferske objektiver, henholdsvis  1 Nikkor VR 70-300mm f/4,5-5,6 og 1 Nikkor VR 10-30mm f/3.5-5,6 PD-ZOOM.

Miniputt uten speil

NX Mini.
NX Mini.Foto: Samsung

Denne måneden kommer også det knøttlille «selfie»-kameraet Samsung NX Mini. Marginalt tynnere og lettere enn Panasonics speilløse systemkameraknøtt Lumix GM1, som vi nylig testet, er NX Mini ikke store tassen. 

Med en vippbar skjerm og bevegelsesstyrt selvutløser er kameraet beregnet på de som ønsker å fotografere seg selv, enten alene eller med venner.

NX Mini har en proprietær objektivfatning og foreløpig finnes det to objektiver å velge i: Enten en 9 mm f/3.5 (tilsvarende 24 mm) eller en 9 - 27 mm (tilsvarende 24 - 73 mm). Et tredje objektiv, 17 mm f/1.8, skal komme i løpet av våren.

Kompakt råtass

Slik ser  G1 X Mark II ut på innsiden.
Slik ser G1 X Mark II ut på innsiden.Foto: Canon

Opprinnelig skulle Canon Powershot G1 X Mark II først komme i mai, men så ble kameraet fortere ferdig enn forventet. Derfor tar den nye entusiastkompakten turen ut i butikkhyllene allerede i april.

Det er nå to år siden Canon lanserte forgjengeren, Powershot G1 X – et kamera vi var veldig begeistret for. Et kamera som var produktet av ti generasjoner G-modeller kulminerte i en kakafoni av teknologi og alt som var fint. Det er med andre ord store sko G1 X Mark II nå skal fylle.

Canon Powershot G1 X Mark II har fått en 1,5-type multiformat bildebrikke som lar deg ta bilder i enten 3:2-format med 12,8 megapiksler eller i 4:3-format med 13,1 megapiksler. ISO-verdiene går fra ISO 100 til ISO 12800.

Reisekamerat

Panasonic Lumix TZ55.
Panasonic Lumix TZ55.Foto: Panasonic

Panasonic har ikke bare 4K-video på lager denne måneden, de slipper også superzoomkameraet Panasonic Lumix TZ55. Dette er en litt enklere versjon av Lumix TZ60, som vi nylig sendte gjennom testlabben.

TZ55 byr på 20x zoom, 24–480mm ekvivalent brennvidde og en 16 megapiksel bildebrikke. Dette betyr at det har mindre zoomområde enn storebror TZ60 og mangler også søker og RAW-støtte, men FZ55 har til gjengjeld vippbar skjerm, noe TZ60 ikke har. 

Lei av utstyrspraten? Her er 10 tips som gjør deg til en bedre fotograf - helt uavhengig av hvilket utstyr du bruker»

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen