IkeaBot er navnet på denne robotduoen som gjør jobben du ikke gidder.
Teknofil
IkeaBot er navnet på denne robotduoen som gjør jobben du ikke gidder. (Bilde: GerbilGod7 / YouTube)

Her er IKEA-robotene

Lei av å sette sammen IKEA-møblene? Disse gjør jobben.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Å sette sammen møbler fra IKEA er kanskje ikke den vanskeligste jobben i verden, men mange kunne nok likevel tenkt seg å være foruten denne til tider svært så frustrerende oppgaven.

Som alltid trår robotene hjelpende til, og denne gangen er det snakk om en spesialisert IKEA-robot. Eller to stykker av dem, for å være nøyaktig.

IkeaBot er navnet på en duo med roboter, som gjør arbeidet du ikke gidder: De setter sammen IKEA-møbler for deg – og det stort sett uten problemer.

To mot IKEA

IkeaBot stammer fra et forskningsprosjekt ved det tekniske universitetet MIT i USA. Robotparet er modifiserte utgaver av roboten KUKA youBot, og har fått på plass en spesialarm for å skru bordbein og lignende med.

Å være to byr på flere fordeler for IkeaBot, da mange møbler kan være for store og uhåndterlige for bare én stakkars arbeider.

Smarte roboter

Mens maskinvaren er imponerende nok i seg selv, er det kanskje programvaren som er mest stilig. Det eneste disse robotene har å jobbe med, er datafiler som beskriver dimensjonene til møblene, antall deler og områdene hvor man skal skru inn deler.

De smarte robotene tar utfordringen på strak arm, og benytter seg av et skreddersydd system for objektorientert planlegging. På den måten finner de ut hvordan de ulike delene passer sammen, uten å vite hvordan det endelige resultatet blir.

Ikke et skruehull eller en del blir latt værende igjen når IkeaBot er ferdig, og de sammensatte møblene skal stort sett være korrekte og brukbare.

IkeaBot er ikke planlagt for markedet – i alle fall ikke ennå. I framtiden, når roboter uansett er utbredt, kan vi nok se fram til å slippe å montere IKEA-møblene selv.

Enda en nytterobot nå som sommeren nærmer seg:
Her er roboten som vasker grillen din »

Sjekk ut IkeaBot i aksjon, etter rundt to minutter inn i videoen:

(Kilde: Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen