Her er IBMs flytende transistor
(Bilde: IBM)

Her er IBMs flytende transistor

Selskapet gjør nye teknologiske fremskritt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De silisiumbaserte transistorene begynner å dra på årene, og flere har begynt å eksperimentere med alternative måter å lage disse elementære byggeklossene på. I fjor skrev vi om australske forskere som har klart å lage en transistor av ett atom, og tidligere i år rapporterte vi om japanske forskere som har utviklet en banebrytende transistor av grafén.

Flytende teknologi

Som kjent er ikke amerikanske IBM heller blant dem som ligger på latsiden når det gjelder avansert dataforskning, og nå har selskapet presentert nok en lovende transistor-variant. Denne gangen er det væske som står i sentrum.

Transistoren til forskerne hos IBM bestod av ørsmå nanokanaler som var fylt med en form for elektrolytt, det vil si en vannløselig substans som er elektrisk ledende. Som halvleder brukte man et spesielt kjemisk materiale som heter vanadiumoksid

Ved å sende strøm gjennom elektrolyttstoffet fikk man ladede atomer i substansen, ioner, til å forandre tilstanden til halvlederstoffet fra ikke-ledende til ledende. Denne prosessen var reversibel, slik at enheten i praksis fungerte som en bryter.

Energieffektivt og fleksibelt

En viktig forskjell mellom IBMs kreasjon og dagens transistorer er at denne oppfinnelsen kan slås av og på permanent, slik at man ikke trenger strøm for å opprettholde disse tilstandene. Ifølge IBM gjør dette at teknologien kan avstedkomme langt mer energieffektive løsninger i fremtiden.

En annen fordel med den væskebaserte teknologien, er at den kan gjøre det mulig å lage kretser og koblinger som kan omkonfigureres og forandres på. Det kan danne grunnlaget for spennende løsninger i fremtiden.

Hvorvidt IBMs nye transistor er levedyktig er likevel langt fra sikkert. Et av de negative aspektene IT-selskapet selv nevner, er at siden bryteren fungerer som en kjemisk reaksjon, er den ennå vesentlig tregere enn dagens løsninger. Dette kan dog rettes på ved å gjøre dem mer kompakte.

Nye transistorer tar også langt mer sære former:
Stanford-forskere har laget transistorer av genetisk materiale »

(Kilde: Technology Review)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen