Dette er Statistisk sentralbyrås nye hjemmesider.
Dette er Statistisk sentralbyrås nye hjemmesider. (Bilde: Skjermdump, SSB.no)

Her er hjemmesiden staten brukte 125 millioner på

Skulle egentlig kostet 12 millioner.

I fjor sommer avslørte bransjenettstedet Digi.no at Statistisk Sentralbyrå hadde brukt 100 millioner på nytt nettsted. Da var ikke engang det nye nettstedet ferdig, og SSB viste ikke om det nye designet faktisk kunne tas i bruk.

I dag har nettstedet endelig blitt lansert i ny drakt, etter seks år med utvikling og 125 millioner kroner i brukte skattekroner. Det er over ti ganger så mye som prosjektet egentlig skulle koste.

Ny design: 125 millioner

På de fem første årene av utviklingen ble det brent av 35 millioner kroner på eksterne konsulenter, 35 millioner på intern timebruk og 25 millioner på «andre kostnader», kunne Digi.no melde.

Etter at nyheten sprakk i fjor sommer, ble Siv Nordrum satt som ny prosjektleder. Mange av medarbeiderne har sluttet eller gått over i andre stillinger:

– Vi sto overfor valget å legge ned hele prosjektet, eller å fullføre etter ny plan. Ledelsen i SSB valgte det siste. Vi fikk da 25 millioner kroner for å ferdigstille, som nå er brukt. Dette har vi gjort innenfor tid og budsjett, sier Nordrum til bransjenettstedet Digi.no i dag.

Selv om man hadde brent av 100 millioner uten å ha noe å lansere, valgte SSB altså legge 25 millioner på bordet for å få prosjektet ferdig. Dette er en tankegang som økonomer kaller «Sunk Cost»: Man får ingenting for 100 millioner, eller et ferdig produkt for 125 millioner kroner.

SSBs hjemmesider er ikke det eneste IT-prosjektet til staten som har gått skeis:
CERN droppet datasenter i Norge – fordi de aldri fikk svar »

(Kilde: Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen