Dette er KFA2s referanseversjon av GeForce GTX 960.
Dette er KFA2s referanseversjon av GeForce GTX 960. (Bilde: Shutterstock/ kentoh, KFA2)

Her er gromkortet du har råd til

Nvidia GTX 960 er rett rundt hjørnet. Her er bilder, og kanskje spesifikasjonene!

Etter høstens lansering av ny toppmodell og mellomklassekort i form av GeForce GTX 980 og GeForce GTX970, har det ligget i kortene at et GeForce GTX 960, Nvidias mellomklassekort, ville melde sin anmarsj før eller siden for å komplettere Maxwell-serien.

Nå er vi snart der, skal vi tro nylige lekkasjer som viser både et fiks ferdig referansekort med tilhørende forpakning, samt et fabrikkoverklokket kort med tilpasset kjøleløsning. 

Referansedesignet.
Referansedesignet.

Lekkede bilder

Baksiden av referansekortet fra tredjepartsprodusenten KFA2 viser at kjøleløsningen  tar mer plass enn selve kretskortet, noe som lover godt for temperatur og støy. Designet kan for øvrig variere fra produsent til produsent.

Kjøleløsningen bygger ut, selv på referansekortet.
Kjøleløsningen bygger ut, selv på referansekortet.

Samtidig kan vi fra bildene se at det bare er gjort plass til en 6-pins strømkontakt. Det betyr at GTX 960-kortet vil trekke mindre enn 150 watt under last, siden dette er det maksimale en slik strømkontakt kan levere.

Egne kjøleløsninger

Egne spesialbygde kjøleløsninger vil imidlertid også bli tilgjengelig, noe som bekreftes av KFA2s såkalte 960 EXOC-kort. Her har produsenten lagt ekstra innsats i kortets terminske egenskaper, noe som ofte gir langt mindre støy, et kjøligere kort, eller større rom for overklokking. Det er sistnevnte KFA2 sikter seg inn mot med sitt EXOC-kort, da dette har fått på plass en åtte-pins strømkontakt. Denne leverer opptil 225 watt, noe som er greit å ha i bakhånd ved overklokking når en presser kortene til sitt ytterste.

GTX 960 er, i det minste i referanseutgaven, ventet å yte omtrent på nivå med et eldre GTX 770-kort. Samtidig er det klart kortet vil være langt mer energieffektivt, siden det er basert på Maxwell-arkitekturen.

Kortet byr på tre DisplayPort– samt én DVI– og én HDMI-utgang.

Spesifikasjoner

Vi har foreløpig til gode å få noen pålitelige kilder for GTX 960s spesifikasjoner, men den kinesiske siden PCEva har nettopp lagt ut det de selv hevder er spesifikasjoner samt ytelsesmålinger av et GTX 960.

Ifølge nettsiden er skjermkortet basert på GM206-brikken. Denne har 1024 steamprosessorer, 64 teksturenheter, 32 rasterenheter og en 128-bits bus. Klokkefrekvensene er oppgitt å være 1,2 GHz og kortet skal levere en utregningskraft på 2,4 TFLOPS. Total båndbredde skal ligge på rundt 112 gigabyte i sekundet.

Alle kortene i Maxwell-serien byr uansett på flere nye funksjoner, som Dynamic Super Resolution, som oppskalerer teksturer, og Multi-Framed Sampled AA, som er en mer effektiv type kantutjevning.

Nærmer seg lansering

GTX 960 er ventet å bli lansert den 22. januar. Det er ventet at 960 skal legge seg i prisklassen under 300 amerikanske dollar, altså rundt 2000 norske kroner, når det etter all sannsynlighet ankommer Norge en gang i løpet av senvinteren. Som vanlig vil også en rekke ulike design bli tilgjengelig, fra produsenter som Asus, MSI, Gigabyte og Gainward med flere.

Etter et gullår for Nvidia med mange spennende lanseringer, har vi hørt lite fra konkurrenten, AMD: Det kan likevel komme til å endre seg innen kort tid »

(Kilder: SweClockers, ComputerBase)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen