Slik ser det ut når forskerne ved KIT overfører 100 gigabit med data i sekundet. Mottakeren til venstre mottar radiosignalet, som vises av oscilloskopet. (Bilde: KIT University)

Her er forskernes nye, lynraske trådløse nett

Overfører en bluray-film på sekunder. Og det er bare begynnelsen.

Et kablet nettverk er fortsatt det aller beste du kan utstyre nettverksenhetene dine med, i alle fall ytelsesmessig. Og selv om den nye 802.11 ac-standarden for trådløsoverføring, som nå er i full utrulling både i datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner, kan ventes å gjøre tilværelsen bedre for de med kabelfobi, blåser nå en ny overføringsteknikk fletta av denne. 

Et tysk forskerteam fra KIT-universitetet har nå klart å kombinere fotonikk og elektronikk til å lage det som denne uken gikk inn i rekordbøkene som verdens raskeste trådløse nettverk. Det heftige nettverket kan overføre hele 100 gigabit hvert sekund, noe som tilsvarer at en full blu-ray kan sendes gjennom luften til en mottaker på bare noen få sekunder.

Den nye trådløsrekorden slår den forrige rekordoverføringen på smålige 40 gigabit i sekundet – som forøvrig samme forskerteam står bak – ned i støvlene.

Avansert teknologi 

Her overføres 100 megabit i sekundet over en distanse på 20 meter ved hjelp av lasere.
Her overføres 100 megabit i sekundet over en distanse på 20 meter ved hjelp av lasere.Foto: KIT University

En overføringshastighet på 100 gigabit per sekund tilsvarer flytting av 12,5 gigabyte hvert sekund. For å klare å flytte så store datamengder måtte forskerne fra KIT utnytte 240 GHz-båndet.

Signalet som sender dataen består av to laserstråler som blandes sammen ved hjelp av en såkalt fotonmikser. Disse to lysstrålene skaper gjennom en fotodiode et elektrisk signal som plukkes opp av en antenne, som dermed sendes til mottakeren hvor en spesialbygget brikke tolker det høyfrekvente signalet til et forstålig signal.

Foreløpig har forskerne ved KIT utført alle rekordoverføringene sine over en distanse på fattige 20 meter i et labmiljø. Men siden maskinvaren som benyttes er tilsvarende den som ble brukt under forrige verdensrekord, er det relativt sikkert at en rekkevidde på minst én kilometer er oppnåelig. Den gang passerte signalet også flere hustak.

Til forskjell fra dagens trådløs-kommunikasjon bruker den nye laseroverføringen bare en datastrøm mellom maskinen din og ruteren, mot flere for dagens WiFi. Dermed kan teknikker som MIMO og multipleksing, som i dag kombineres for å oppnå en høy samlet hastighet, brukes for å flerdoble kapasiteten i den nye teknologien. Forskerne ser for seg at flere terabit kan overføres ved hjelp av flere antenner.

Nå kommer verdens raskeste trådløse ruter:
Asus kliner til med vanvittige hastigheter »

(Kilder: Extreme Tech, KIT University)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen