Beat fra Fujifilm er ikke som andre høyttalere. (Bilde: Tech-On)

Her er en bøyelig og sammenleggbar høyttaler

Det er ikke bare skjermene som skal være fleksible lenger.

Bøyelige skjermer er ikke noe nytt, og ser ut til å bli en viktig egenskap for mobiltelefoner i de kommende årene. Bøyelige høyttalere, derimot, er ikke hverdagskost.

Japanske Fujifilm tråkket derfor opp forholdsvis nye stier da de nylig viste fram sine unike Beat-høyttalere. De kommer i ulike former og størrelser – blant annet som en klassisk håndvifte og et sammenrullbart bilde.

Endrer egenskaper underveis

Høyttalere er generelt ikke myke og fleksible fordi det er nettopp slike egenskaper som absorberer og fjerner lyd. Elementene i en høyttaler må derfor være harde og solide for å reflektere lydbølgene og spre dem ut i rommet.

Beat-høyttalerne løser dette ved å bytte mellom ulike roller til ulike situasjoner. Overflaten på den vibrerende platen i hver individuelle høyttaler består av et materiale som endrer egenskaper ved forskjellig stimuli.

Materialet holder seg mykt når overflaten er sammenbrettet, men gjør seg altså hardt når det blir utsatt for lydbølger mellom 20 Hz og 20 kHz – noe en høyttaler vanligvis spytter ut.

Lyden blir produsert av såkalt piezoelektrisk keramikk. Piezoelektriske materialer forvandler mekanisk energi om til elektrisk strøm.

Mye ukjent

Beat-teknologien er fremdeles en prototype, og det er ikke kjent om den har kunder, hvor slitesterk den er og hva en eventuell prislapp vil komme på.

Fujifilm har uansett demonstrert at det er mulig med bøyelige høyttalere. Sammen med bøyelige skjermer, er det derfor ikke umulig at vi i framtiden ser sammenleggbare, smarttelefonaktige musikkavspillere som du kan dytte ned i lomma.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

(Kilde: Tech-On)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen