Her er din personlige hus-slave

Human Support Robot er ekspert på å dra fra gardiner og å plukke opp gjenstander fra gulvet. (Bilde: Montasje / Toyota)

Robot kan bli din personlige hus-slave

Plukker opp fjernkontrollen uten å klage.

Gidder ikke partneren å hente deg en ny øl fra kjøleskapet eller å plukke opp fjernkontrollen du mistet ned på gulvet? Da bør du vurdere å skaffe deg denne hushjelpen, som mer enn gjerne lystrer dine ordrer.

Toyota lanserer nå Human Support Robot (HSR), en mekanisk assistent som er ekspert på å hente ting, dra fra gardiner og plukke opp saker fra gulvet. Roboten er egentlig designet for å hjelpe funksjonshemmede, men det er ingen ting i veien for at også late sofagriser kan bruke den som en personlig butler eller hus-slave.

Styres fra nettbrett

Human Support Robot styres fra nettbrettet.
Human Support Robot styres fra nettbrettet.Foto: Toyota

HSR styres via et grafisk brukergrensesnitt på et nettbrett. Sistnevnte kan også monteres på hodet til roboten, som da kan brukes til videosamtaler gjennom Skype eller lignende tjenester.

Inne i hodet sitter, ifølge Gizmag, en ProSense-sensor og stereo-kameraer. Dette gir assistent-roboten dybdesyn og lar den kjenne igjen mennesker og objekter.

Kroppen er teleskopisk, og kan strekke seg til 1,2 meters lengde. I tillegg har den en hånd som er mer enn halvmeteren lang. Med den kan den gripe små objekter som er vanskelige å nå. Når roboten ikke er i bruk, stiller den seg i en krok og gjør seg så liten den kan. Den er da bare 80 cm høy.

Fungerer bare innendørs

Roboten drar fra gardinene om morgenen.
Roboten drar fra gardinene om morgenen.Foto: Toyota

Dessverre kan du ikke ligge og kjefte kommandoer fra hengekøya i hagen, for HSR er en innendørs-robot. Den klarer bare bakker med opptil 5 graders helling, og en hump i bakken på mindre enn én centimeter er nok til å stoppe den. Men en teppekant skal roboten klare å rulle over.

Pasientene ved Yokohama rehabiliterings-senter har siden 2011 vært prøvekaniner for Toyotas nyskapning. De har gitt sine tilbakemeldinger, og nå er roboten endelig klar for å bli presentert for verdenspressen.

Det er god grunn til å tro at assistentroboten blir en suksess i hjemlandet Japan, hvor det offentlige vanligvis dekker 90 % av utgiftene til robotassistert helsehjelp. Og takket være den kompakte designen er det også mulig at Human Support Robot kan slå an blant pleietrengende og latsabber også i resten av verden. Prisen på Human Support Robot er ennå ikke kjent.

Vil du se flere nyttige roboter?
Les også:

Kilder: Gizmag, Gizmodo, Toyota

Her er noen bonusbilder av Human Support Robot:

Human Support Robot (Bilde: Toyota)
Human Support Robot (Bilde: Toyota)
Human Support Robot (Bilde: Toyota)
Roboten strekker seg langt for å utføre dine ordrer. (Bilde: Toyota)
Human Support Robot (Bilde: Toyota)
Roboten drar fra gardinene om morgenen. (Bilde: Toyota)
Human Support Robot styres fra nettbrettet. (Bilde: Toyota)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen